aranyórák

2019.09.30. 11:42

Hangoskönyvvel állítanak emléket Arany Jánosnak

A költő születésének 200. évfordulójához kapcsolódva 2017-ben indította el a Magyar Művészeti Akadémia a Hallgatni Aranyt! projektet, amelynek névadó ötletgazdája Rátóti Zoltán színművész.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetőjével az olvasat.hu készített interjút.

A www.hallgatniaranyt.hu oldal sikerével kapcsolatban Rátóti Zoltán a lapnak elmondta, úgy akartak tisztelegni Arany János életműve előtt, ahogy mások nem teszik.

„Akadémikus színészkollégáim örömmel fogadták az ötletet, hogy a magyar lírában egyik legszebben alkotó költőhöz méltót hozzunk létre. Az ötlet hamar visszhangra talált az MMA körében és a Magyar Tudományos Akadémia által létrehozott Arany János Emlékbizottságnál is” – fogalmazott a színművész.

A hangzóanyag összesen 131 költeményt és mintegy 70 levelet foglal magában.

Emellett irodalomtörténeti tanulmányok, kisfilmek, illusztrációk is fellelhetők ugyanott. A versanyag nem az életmű valamely korszakára vagy műfajára fókuszál. A legfőbb törekvés az volt, hogy hű valóságában ábrázoljuk Arany János emberi arcát, érzelmi világát.

A felvételek 2017-ben kezdődtek. Rátóti Zoltán az „AranyÓrák” című műsorról is beszélt.

Mint mondta, ez már annak a roadshow-nak az elnevezése, amelynek jegyében Náray Erika vezetésével Józan László és Szatory Dávid színművészek közreműködésével rendhagyó irodalomórákat rendeztek iskolákban.

„Számos oktatási intézménybe jutottunk el idén tavasszal. A fiatalok tudásvágya és a tőlük kapott szeretet a folytatásra sarkall minket. De erőt ad a hagyományos színházi feladatok kihívásaihoz is” – hangsúlyozta Rátóti Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában