Elit alakulat 2.0

2019.11.20. 12:18

Honfoglalás kori magyar sírok leleteiből nyílt kiállítás Csíkszeredában

Az interaktív kiállítás két bodrogközi temetőben feltárt 92 sír leletanyagát mutatja be.

Forrás: elitalakulat.hu

Honfoglalás kori magyar sírok leletanyagát bemutató kiállítás megnyitóját tartották kedd este Csíkszeredában, a Mikó várban.

A Csíki Székely Múzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum Elit alakulat 2.0 című közös kiállítása két bodrogközi temetőben feltárt 92 honfoglalás kori sír leletanyagát mutatja be.

A kiállítás fővédnökségét vállaló Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a megnyitón elmondta: a régészetben, a történelemben egységes Kárpát-medencéről szoktak beszélni, az Elit alakulat 2.0 kiállítás azt jelzi, hogy a múzeumok együttműködése által is egységesül ez terület.

Az államtitkár a legfontosabb feladatnak nevezte, hogy a mai generáció tisztelje, ápolja és örökítse tovább az ősök által ráhagyott örökséget.

Elmondta:

a magyar nemzetpolitika az identitás megőrzését, a családok megerősítését és a szülőföldön való boldogulás elősegítését tűzi ki céljául.

Megemlítette, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) zárónyilatkozatában a magyar állam és a Magyarország határain kívüli magyar szervezetek közösen döntöttek arról, hogy 2020-at az erős magyar közösségek évévé nyilvánítják.

Hisszük és valljuk, hogy ma a Kárpát-medencében magyarnak lenni nem hátrány, hanem egyre inkább előny

jelentette ki Potápi Árpád János államtitkár.

Az Elit alakulat 2.0 című kiállítás a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetőit mutatja be.

A leletanyag olyan emberek sírjaiból származik, akik részt vettek a magyarság új hazájának az elfoglalásában.

Amint a kiállításnak a múzeum közösségi oldalán közzétett leírásában szerepel: az ásatások során a régészek megtudták, hogyan nézhettek ki a honfoglalók, milyen volt ruhájuk, hogyan készítették a fegyvereiket, és a DNS-vizsgálatok segítségével már a szemük, a hajuk színe is ismert.

Az interaktív kiállítás révén voltaképpen egy régészeti kutatólaboratóriumban találja magát a néző, amely felkészíti, hogy visszamehessen az időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában