vallomás

2019.11.20. 15:32

Közleményben ismerte el a zaklatást Gothár Péter

Eltúlzott liberalizmus? Erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledett a Katona József Színházban egy munkatársnőjéhez a balliberális színházi és filmes világ vezető alakja.

Dömös, 2018. augusztus 4. Gothár Péter rendezõ a Hét kis véletlen címû játékfilm elsõ forgatási napján a dömösi révnél 2018. augusztus 3-án. A film várhatóan 2019 végén kerül a mozikba. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Közleményben ismerte be Gothár Péter rendező, hogy ő az, aki szexuálisan zaklatott a Katona József Színházban több színésznőt. Közleményét a színház Facebook-oldala tette közzé.

Az Origo cikke a történtek ismeretében arra is felhívja a figyelmet, hogy Gothár Péter történetesen a balliberális színházi és filmes világ vezető alakja, a színház egyik vezető rendezője, neve a színház honlapján még most is szerepel a rendezők között.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen rendezést tanít, a közelmúltban is végzett osztálya, tiszteletbeli doktori címet kapott 2007-ben – emlékeztetnek, hozzátéve:

Gothár Péter 1994-ben az SZDSZ parlamenti képviselőjelöltje volt, s később is rendszeresen a liberális szabaddemokraták kultúrpolitikai céljait képviselte.

A közleményben Gothár Péter egy zaklatást ismer be, a teljes szöveg a színház Facebook-oldalán jelent meg:

Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa.

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle.

Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.

Gothár Péter

Gothár Péter a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar film-, tévé-, és színházi rendező, forgatókönyvíró, jelmez- és díszlettervező, egyetemi tanár. 1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tévérendezői szakán. 1975–1979 között a Magyar Televízió rendezője volt, 1979–1992 között a kaposvári Csiky Gergely Színház főrendezője volt.

1993 óta a budapesti Katona József Színház rendezője. 1994-ben az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje volt. 2002 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. Legismertebb filmjei a Megáll az idő, és a Tiszta Amerika.

Kedden egy közleményt adott ki a Katona József Színház, melyben arról írtak, kitiltottak valakit a színházból és ezután soha nem dolgozhat náluk, mert több emberrel szemben átlépte az erkölcsi határokat.

Súlyos szexuális zaklatássorozatról lehet szó, a színház ugyanis pszichológus segítségét is felajánlotta az ügy feldolgozásához.

A Katona volt az első színház, amelyik a 2017-es metoo-botrányok idején azonnal az egész ügy élharcosának mutatta magát, ennek ellenére a színház tegnapi közleményében nem nevezte meg a zaklató kilétét.

Az Origo megkérdezte a Katona József Színházat, hogy vajon megfelel az általuk oly sokszor hangoztatott átláthatóságnak, hogy nem nevezik meg, ki volt az, aki több esetben is átlépte az erkölcsi határokat. A lap arra is kíváncsi volt, hogy rendezőről van-e szó, tettek-e rendőrségi feljelentést és jelezték-e a Magyar Színházművészeti Szövetségnek, illetőleg a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrumi Társaságnak a történteket.

A színház akkor csak annyit válaszolt megkeresésükre, hogy az érintettek személyiségi jogai védelmében nem mondanak semmit.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemtől szintén nem kaptak választ arra, hogy a történtek után maradhat-e az egyetemen Gothár Péter, visszavonják-e a tiszteletbeli doktori címét és zajlik-e vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy az egyetemen is voltak-e Gothárnak áldozatai. Az egyetem ezekre a kérdésekre egyszerűen nem válaszol és korábban is csak egy zavaros, ellentmondásos közleményt küldtek.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem a tegnapi napon értesült a Katona József Színház közleményéről. Megkeresésünkre a színház sem szóban, sem írásban nem adott választ arra vonatkozóan, hogy egyetemünket érintheti-e a náluk lefolytatott vizsgálat, és ennek eredménye” – így kezdte válaszát a Színház-és Filmművészeti Egyetem. Aztán néhány általános mondat után, amely arról szól, hogy elítélik az erkölcsi normák áthágását, és mennyire fontos, hogy minden polgáruk biztonságban érezze magát, váratlanul hozzátették:

„Jelenleg tart a vizsgálatunk a konkrét ügyben. Igyekszünk ma sajtóközleményt kiadni a vizsgálat eredményéről és lépéseinkről. Addig kérjük a sajtó türelmét.”

A vizsgálatról azt írták, hogy „a Katona József Színház által a tegnapi nap folyamán közzétett nyilatkozattal összefüggésben Gothár Péter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára a mai napon megkereste az egyetem vezetőjét, és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen„.

Borítókép: Gothár Péter rendező a Hét kis véletlen című játékfilm első forgatási napján a dömösi révnél 2018. augusztus 3-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában