Herend ölelésében

2020.01.19. 07:44

Egyedülálló herendi porcelánokból nyílt tárlat Győrben

A kiállításon először láthatók az 1826-ban Stingl Vince által alapított manufaktúra egyedi, kézzel készített darabjai.

Forrás: YouTube

Fotó: Szucs Csaba

Csaknem négyszáz, egyedi készítésű herendi porcelánból készült tárgyat mutat be a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. azon a kiállításon, amely pénteken nyílt meg a Győri Egyházmegye Szent László Látogatóközpontjának Triangulum Galériájában

közölték a szervezők.

Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója elmondta, hogy a Herend ölelésében című tárlaton először láthatók az 1826-ban Stingl Vince által alapított manufaktúra egyedi, kézzel készített darabjai.

Hozzátette, hogy

a kiállított tárgyak négy teremben kaptak helyet.

Az elsőben a manufaktúra történetéhez kapcsolódó darabokat, a másodikban szakrális tárgyakat, a harmadikban pedig minták szerint válogatott porcelánokat mutatnak be. A negyedik teremben egy herendi porcelánból készült étkészlettel megterített, elegáns polgári asztal látható.

Cseh Sándor a kiállított étkészletek, dísztárgyak, szobrok, figurák, vázák, lámpák közül kiemelt egy, a Szent László-hermát ábrázoló dísztálat, egy 1847-es szőlőleveles csemegetányért, egy pate sur pate technikával készült 20. század eleji vázát, valamint egy, az 1870-es évekből való Esterházy-mintás porszórót is.

Az igazgató hozzátette, hogy

az Esterházy mellett az Apponyi-, a Rothschild- és a Victoria-minták is megismerhetőek a március 8-ig mindennap látogatható tárlaton.

Borítókép: készül egy Herendi porcelán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában