értékek

2020.01.06. 09:48

Hatvanöt éves a Csallóközi Táncegyüttes (videó)

A társulat a nemzeti öntudatot és a megmaradás vágyát erősíti a határon túl élő magyarokban. A Kárpát Expressz ellátogatott az együttes legújabb műsorának dunaszerdahelyi próbájára.

A magyar néptánc hagyományait őrző együttes 65 évvel ezelőtt Pozsonypüspökiben alakult, majd átkerült Somorjára, végül pedig a Csallóköz szívébe.

Valamikor itt kezdte táncos karrierjét az együttes jelenlegi vezetője, Oláh Attila is, akinek élete minden pillanatát a néptánc tölti ki. Attila immár hatodik éve irányítja a csapatot.

Elhivatott, mondhatni megszállott munkáját díjak és elismerések fémjelzik, ő azonban azt tartja a legnagyobb eredménynek, hogy egyre többen táncolnak a Csallóköziben.

Igazán el se hiszem, hogy mi munka van mögöttünk. 2014-ben egy tinicsapatot vettem át, összesen 6 pár volt, ha jól emlékszem, ha számokról kell hogy beszéljünk. Most 5 korcsoportban, több mint 140 gyerek, felnőtt táncol, óvodástól egészen 56 éves korig – mondta.

Oláh Attila szerint rettenetesen fontos az, hogy megismerjük a saját kultúránkat, mert csak így tudjuk igazán beazonosítani önmagunkat, kik is, mik is vagyunk. És ha gyerekkorban megismerkedünk vele, akkor az egész életünket végigkíséri – tette hozzá.

Erre bizonyíték a Klostermann család, amelynek minden tagja táncol.

A Csallóközi mostani műsorában a családfő, és a nagyobbik lány fog színpadra lépni. Miklós édesanyjától örökölte a magyar néptánc szeretetét, lányai viszont egy erdélyi kirándulás alkalmával jegyezték el magukat a magyar népi kultúrával.

Az egész családommal együtt, a Csallóközi csoporttal el tudtunk jutni Székre, egy meghívásra. A lányokat addig egyszerűen nem tudtuk a folklórhoz édesgetni. A széki ottlétünk alkalmául kaptak egy olyan impulzust, egy olyan töltetet, amit azóta is folyamatosan visznek magukkal – mesélte Miklós.

Klostermann Lea elmondta, számára fontos,

hogy megőrizzék a hagyományokat, és az egész magyarságot, mert kisebbségben élnek itt Szlovákiában.

Bátran kimondhatom, hogy életem legjobb döntése volt az, hogy a Csallóközi Táncegyüttes tagja lettem, hogy elkezdtem táncolni. Fontos nekem ez az egész tánc, meg a csoport is, azért is, mert egy olyan közösségbe kerültem, ami nem mindenkinek adatik meg, és nagyon sok barátra tettem szert, ami szintén egy nagyon jó dolog – fejtette ki.

A táncosok közben rutinosan készülnek a fellépésre a művelődési központban, látszik, hogy összeszokott csapatról van szó.

Az együvé tartozás olyan masszív összekötő kapocs a Csallóköziben is, amire építeni lehet a mindennapi alkotómunkát.

Lépés Anikó dramaturg, társrendező azt meséli, számára egyfajta művészi szabadságot és egy nagyon erős emberi összetartozás élményét jelenti az együttesi munka.

Attila az elmúlt 6 év alatt szinte újból teremtette az együttest, és ma már egy pluszt ad nemcsak Dunaszerdahely város kulturális életének, hanem azt mondanám, hogy régión túlmutató tevékenységet folytat

– teszi hozzá.

Konkoly Annamária, a táncegyüttes egyik tagja arról beszélt, számára rendkívül fontos, hogy valamilyen módon megfogalmazzuk a magyarságunkat.

Én azt gondolom, hogy a magyar népi kultúra annyira sokrétű és színes, annyira emberközeli, hogy talán a legjobb módja annak, hogy igazán átérezzük azt, és igazán közösségként tudjunk működni

- fejtette ki.

Az olyan külhoni táncegyüttesek működése, mint a Csallóközi is, nemzetstratégiai jelentőségű. Megőrzik és továbbörökítik a Kárpát-medence páratlan népi kultúrkincseit, a közösségépítésen keresztül pedig a nemzeti öntudatot, és a megmaradás vágyát erősítik a határon túl élő magyarokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában