Összetartozás

2020.02.22. 21:48

A csángók küzdelmeire és élő hagyományaira hívták fel a figyelmet a Csángó Bálon

A csángók nincsenek egyedül, részei a magyar nemzettestnek, ezért kötelességünk, hogy mindenben segítsük a fennmaradásért folytatott harcukat – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton a Csángó bálon.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület közös szervezésében megrendezett XXIV. Csángó bál résztvevői a Millenáris Park B épületében 2020. február 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület 24. alkalommal rendezte meg a Csángó bált, amely minden évben jó alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a népcsoport küzdelmeire és élő hagyományaira.

Amit a moldvai magyarok közösségéért teszünk, azt a külhoni magyarok minden közösségéért tesszük és tennünk kell, hiszen összetartozunk

hangsúlyozta Kocsis Máté, a rendezvény szombat esti megnyitóján a Millenáris parkban.

Ha 100 évig nem hagyták elvágni gyökereiket, akkor most se tegyék fogalmazott Kocsis Máté.

Emlékeztetett arra, hogy 28 esztendeje hunyt el Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas tanár, történész, a csángók történetének, kultúrájának kutatója, akinek 1932-ben a lészpedi Szent Anna-búcsúhoz köthető látogatásakor a magyarságát megtagadó jászvásári püspök már románul hirdette az igét, de ezt Domokos Pál Péter nem hagyta annyiban. Belefogott a közösségépítésbe, fonográffal szállt szembe a teljes felszámolásra irányuló román törekvésekkel, népdalokat gyűjtött ott, ahol szájról szájra, apáról fiúra szállt az ismeret és a gondolat mondta.

Hangsúlyozta: ez a hagyaték van ma is jelen a dalokban, a viseletekben, a nyelvjárásban, valamint azokban a kerámiákban, amelyekből Petrás Mária révén a bálozók is ízelítőt kaptak a rendezvényen.

Mint mondta,

a román adminisztráció minden erejével igyekszik leválasztani a csángókat a magyarokról és ezért is kell kiállnunk a nemzeti régiókért meghirdetett petíció mellett.

Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő, frakcióvezető megnyitja a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület közös szervezésében megrendezett XXIV. Csángó bált a Millenáris Park B épületében 2020. február 22-én
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Kiemelte, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően több moldvai közösség is bekapcsolódhatott a határon túli óvodafejlesztési programba, 30 helyszínen 1600 gyermek kezdte meg a délutáni magyar foglalkozásokat, Csíkszeredában kollégium épül és ösztöndíj-programok indultak. Bákó és Magyarfalu magyar házzal gazdagodott, 2018 májusában pedig először látogatott el Csángóföldre magyar államfő Áder János személyében sorolta az eddigi eredményeket a Fidesz frakcióvezetője.

A magyar kormány mindent meg fog tenni azért, hogy még unokáink is láthassák a csángók táncait, hallhassák ízes beszédüket és dalaikat, hogy anyanyelvükön szólhassanak egymáshoz szülőföldjükön

hangsúlyozta Kocsis Máté.

Borítókép: a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület közös szervezésében megrendezett XXIV. Csángó bál résztvevői a Millenáris Park B épületében 2020. február 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában