nemzetiségi színházak seregszemléje

2020.03.09. 14:30

Márciusban rendezik meg a Jelen/Lét Fesztivált

A klasszikus drámától kezdve a vígjátékon át, táncszínházi előadás és zenés darabok is megtalálhatók a programban.

Budapest, 2018. március 12. Csasztvan András, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke, Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, Alexov Lyubomir, az Országgyûlés szerb nemzetiségi szószólója, Soltész Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkára, Fuzik János, az Országgyûlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke, szlovák nemzetiségi szószóló és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója (b-j) a március 20-27. között megrendezendõ JELEN/LÉT Nemzetiségi Színházi Fesztiválról tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2018. március 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Március 23. és 29. között tartják a magyarországi nemzetiségi színjátszás seregszemléjét, a Jelen/Lét Fesztivált a Nemzeti Színházban.

Az eseményt a Magyarországi Szerb Színház kezdeményezésére, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség szakmai támogatásával rendezik meg – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Csasztvan András, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke kiemelte, hogy a magyarországi nemzetiségi színjátszás fénykorát éli. Mint mondta, 13 nemzetiséget jegyeznek Magyarországon, és 17 nemzetiségi színház működik. Minden nemzetiség legalább egy-egy színházával és legalább egy-egy produkciójával megjelenik a fesztiválon – tette hozzá.

Mint mondta, széles a kínálat, a klasszikus drámától kezdve a vígjátékon át, táncszínházi előadás és zenés darabok is megtalálhatók a fesztivál programján.

Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség alelnöke kiemelte: többszörösére növekedett a magyarországi nemzetiségi színházak támogatása az elmúlt időben.

Elmondta: a Magyarországi Szerb Színház Nino Manfredi Laki Morali (Könnyű erkölcsök) című darabját mutatja be a fesztiválon, emellett egy közös produkciójuk is lesz, Európa Harmóni(k)ában címmel, amelyet több nemzetiség mutat be koncertszerű előadáson.

Arról beszélt, hogy a fesztivál a találkozásra is lehetőséget ad, a társulatok egymásból is inspirációt merítenek.

Az elmúlt évek tapasztalata szerint az előadások nagyrészt teltházakkal mennek a fesztiválon – mondta, hozzátéve, hogy a produkciókat magyar feliratozással játsszák.

A Jelen/Lét Fesztivál fellépői között van a szekszárdi Deutsche Bühne Ungarn, a CinkaPanna Cigány Színház, az Aradi Kamaraszínház, a Magyarországi Szerb Színház, a Vertigo Szlovák Színház, a szarvasi szlovák Cervinus Teátrum, a Pécsi Horvát Színház, az Ani – Budavári Örmény Színház, a Romano Teatro, az Artashat Örmény Nemzetiségi Színház, a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány, a bolgár Malko Teatro, az Amfitheatro Görög Nemzetiségi Színház és az Urartu Örmény Színház

Borítókép: illusztráció: Csasztvan András, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke, Rusz Milán, a Magyarországi Szerb Színház igazgatója, Alexov Lyubomir, az Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Fuzik János, az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának elnöke, szlovák nemzetiségi szószóló és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója (b-j) a március 20-27. között megrendezendő JELEN/LÉT Nemzetiségi Színházi Fesztiválról tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Színházban 2018. március 12-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában