Hazai kultúra

2020.04.08. 10:29

Görög Lászlónak ítélték a Gábor Miklós-díjat

Az elismerést a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című darabjában Shylock megformálásáért kapta a Jászai Mari-díjas színész.

Görög Lászlónak ítélte az idén a szakmai kuratórium a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat Shylock megformálásáért a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című, Mohácsi János rendezte előadásában.

A díjat Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke a világhálón „adta át”, kisebb konferenciabeszélgetés keretében kedden, Gábor Miklós születésnapján – olvasható a bizottság MTI-hez eljuttatott közleményében.

Görög László 1964-ben született Debrecenben, 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1987-től 1989-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, aztán bő tíz évig a Radnóti Színházban, majd csaknem ugyanennyi ideig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. 2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház művésze, ahol csak a legutóbbi időben olyan kiváló alakításait láthatta a közönség, mint a Nem félünk a farkastól George-a vagy a Hegedűs a háztetőn Tevjéje – írják a közleményben, felidézve, hogy a Jászai Mari-díjas színész A velencei kalmárban nyújtott teljesítményéért elnyerte tavaly a Színikritikusok díját is.

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium.

A Gábor Miklós-díjasok között László Zsolt az első, őt követte Varga Zsuzsa, az azóta elhunyt Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András, Csuja Imre, tavaly pedig Nagypál Gábor.

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal járó bruttó 300 ezer forintos pénzjutalmat korábban minisztériumi forrásból biztosították, tavaly és idén főként magánszemélyek adták össze, valamint támogatást nyújtott a Stalker Stúdió – áll a közleményben.

Mint írják, a Kossuth-díjas Gábor Miklós a 20. század második felének egyik legjelentősebb színésze volt. Legendás filmjei között van a Valahol Európában, a Mágnás Miska, a Budapesti tavasz és az Apa. Színházi karrierje a Madách Színházban ívelt fel, majd a Nemzeti Színház következett, azután visszatért a Madáchba. Gábor Miklós képzőművészként és íróként is maradandót alkotott, ezt tanúsítják színházi esszéinek, valamint naplóinak kiadott kötetei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában