gyász

2020.05.09. 13:22

Elhunyt Fülöp Attila operaénekes

A Magyar Állami Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára és ügyvezető igazgatója 78 éves volt.

Fotó: Mezei Béla

A Magyar Állami Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára és ügyvezető igazgatója 1942-ben, evangélikus lelkész családba született Szombathelyen. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, ahol 1966-ban villamosmérnökként diplomázott. Első munkahelye a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol hangmérnökként dolgozott, ezzel párhuzamosan 1965-től magánúton tanult énekelni. 1971-ben ösztöndíjasként került az Operához, majd egy évvel később magánénekes lett. A Bánk bán Ottójaként debütált, nem sokkal később énekelte Tamino szerepét A varázsfuvolában és A sevillai borbély Almaviva grófját, majd a Hunyadi Lászlóban V. Lászlót, A Rajna kincsében Frohot és később Mimét. Három évtizedes színpadi karrierje során több tucat emlékezetes lírai és karaktertenor-alakítás kötődik nevéhez. Rendkívüli muzikalitásával és jellemábrázoló képességével minden feladatot megoldott, repertoárja a preklasszikus szerepektől a kortársakig terjedt.

Magánénekesi karrierje mellett előbb szakszervezeti vezetőként tevékenykedett, majd Szinetár Miklós igazgatása alatt, 1996-tól az Opera főtitkára, 2003 és 2005 között ügyvezető igazgatója lett. Ragyogó diplomáciai érzékkel oldotta meg a legkényesebb ügyeket is. Vitalitása a legutóbbi hónapokban sem hagyta cserben, a közelmúltban még a Budapesti Operabarátok Egyesületének klubdélutánjait vezette, éppen olyan felkészültséggel, lelkesedéssel és humorral, mint korábbi feladatai esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában