Járvány

2020.06.06. 12:30

Augusztusban rendezik a Fesztivál Akadémia Budapest idei koncertsorozatát

Augusztus 20. és 30. között hatvan magyar művész lép fel a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken.

Forrás: Shutterstock

A Fellélegzés címet viselő fesztiválon fellépő művészek mesterkurzusokat is tartanak országszerte és a FAB új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon rendezik meg a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt – közölték a fesztivál alapítói.

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított kamarazenei fesztivál koncertsorozata augusztus 20-án kezdődik a Zeneakadémián.

A fesztivál alapítóinak meghívására hatvan művész, ötven zenész és tíz színész mondott igent Perényi Miklóstól és Ránki Dezsőtől Rados Ferencen és Boldoczki Gáboron át Baráti Kristófig és az Amadinda Ütőegyüttesig.

A teljes műsor június 24-én válik nyilvánossá, a jegyértékesítés július 1-jén kezdődik. A FAB valamennyi koncertjére egységesen 1000 forintos áron lesznek kaphatók a jegyek. Az első négy napon a Zeneakadémia Nagytermében tartanak napi két, egyórás koncertet 18 és 20 órától, amelyet az interneten élőben is közvetítenek, az azt követő napokon kisebb budapesti helyszínek adnak otthont a fesztiválnak.

A fesztivált akkor is megrendezik, ha a nézők számát rendeletben maximálják, vagy megszabják a köztük lévő távolságot

- hangsúlyozták a közleményben.

A fesztiválnak hagyományosan részét képezik mesterkurzusok és a 20 év alatti hegedűsök számára kiírt Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny is. Az idén elmaradt hegedűverseny helyett a FAB új kezdeményezéseként december 3. és 6. között Miskolcon megrendezik a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt, amelyre húsz év alatti hegedűsök jelentkezését várják Magyarországról, a szomszédos országokból és a visegrádi négyek országaiból. A tíztagú zsűriben valamennyi országból képviselteti magát egy jelentős hegedűprofesszor, az elnök a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora, Boris Kuschnir lesz. A négy kategóriában kiírt verseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2021-es IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. A verseny különlegessége, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a tanárok is különdíjban részesülhetnek.

Bár nyilvános mesterkurzusok a járványügyi helyzet miatt nem lesznek a fesztiválon, a felkért művészek vállalták, hogy a 2020-2021-es tanévben a FAB szervezésében két-két mesterkurzust tartanak magyarországi és határon túli zeneiskolákban, konzervatóriumokban és zenei egyetemeken, összességében tehát, több mint száz mesterkurzussal gazdagodik a magyar zenei élet a következő tanévben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában