érték

2020.09.02. 15:35

Újra csobog Mátyás kútja a budai Várban

Strobl Alajos lenyűgöző alkotása a reneszánsz udvari élet egyik kedvelt jelenetét, Mátyás király vadászatát jeleníti meg.

Újra csobog a budai Várban a Nemzeti Hauszmann Programban felújított Mátyás kútja, amelyet szerdán adtak át a nagyközönségnek a Hunyadi udvarban.

Strobl Alajos lenyűgöző alkotása, a legismertebb magyar királynak emléket állító Mátyás kútja a reneszánsz udvari élet egyik kedvelt jelenetét, Mátyás király vadászatát jeleníti meg

– mondta el Fodor Gergely kormánybiztos a szerdai átadó eseményen Budapesten.

Felhívta a figyelmet a vadászat végét jelző kürtös szobrára, amelynek megalkotásáért még a szoborcsoport átadása előtt, 1901-ben a Műcsarnok kiállításán állami aranyéremben részesítették az alkotót. Az alkotás túlélt ugyan két világháborút, de az elmúlt évszázadban soha nem esett át olyan rekonstrukción, mint most – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként felújított Mátyás kútja (Mátyás-kút), a Stróbl Alajos szobrászművész által készített műemlék a budai Vár déli részén, a Hunyadi-udvarban 2020. szeptember 2-án.
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Hozzátette: visszakerültek a kutyák pórázai és pótolták Mátyás számszeríjának húrját is, amelyek az eredeti alkotásnak részei voltak. „A budai Vár ikonikus díszkútja mostantól megszépülve, jellegzetes és szüntelen csobogással hirdeti Mátyás legendáját és Strobl Alajos megvalósult álmát” – mutatott rá.

Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos beszédet mond a Nemzeti Hauszmann Program részeként felújított Mátyás kútja (Mátyás-kút) műemlék átadásán a budai Vár déli részén, a Hunyadi-udvarban 2020. szeptember 2-án
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A kormánybiztos elmondta, hogy az utóbbi években új fejezet kezdődött a budai Vár történetében, a Nemzeti Hauszmann Program feladata, hogy a városrész visszanyerje a világörökséghez méltó rangját. Hozzátette: megújult a Karmelita épülete, a Főőrség, a Lovarda, zajlik a Csikós udvar zöldítése és akadálymentesítése.

Dolgoznak a Budavári Palota déli összekötő szárnyának és a benne található Szent István-terem helyreállításán. Folyamatosan újítják a lépcsőket, sétányokat, kerteket, a várfalakat körbejárhatóvá teszik, jövőre pedig várhatóan elkészül a Halászó gyerekek kútja a Savoyai teraszon. A következő évek feladata a József főhercegi palota, a Vöröskereszt egykori székháza és a Honvéd Főparancsnokság rekonstrukciója, valamint a Szent György tér teljes rendbetétele – mondta Fodor Gergely.

Stróbl Mátyás, Zsófia, Krisztina, Veronika és Alajos, a szoborcsoportot alkotó Stróbl Alajos szobrászművész unokái (b-j) a Nemzeti Hauszmann Program részeként felújított Mátyás kútja (Mátyás-kút) műemlék átadásán a budai Vár déli részén, a Hunyadi-udvarban 2020. szeptember 2-án.
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Az 1904-ben felavatott Mátyás kútja Strobl Alajos legkedvesebb alkotása volt, és élete egyik főművét jelentette – mondta Stróbl Mátyás, a kutat alkotó Strobl Alajos szobrász unokája a család képviseletében az eseményen. Felidézte, hogy amikor Hauszmann megbízást kapott a Budavári Palota újjáépítésére, képzőművészek sorát, köztük Strobl Alajost is alkalmazta a palota díszítésére.

Mátyás kútját 1904-ben helyezték a Hunyadi udvarba, a palota Zsigmond-kápolnájának északi oldalfalára.

Kitért arra is, hogy Strobl Alajos nagyon szeretett állatokat mintázni.

A szoborcsoportban tíz állatábrázolás van, amelyből nyolc könnyen megtalálható, a fővadász lándzsáján látható kettő vaddisznófej nehezebben – fűzte hozzá. Stróbl Mátyás elmondta azt is, hogy létrehozták a Strobl Alajos Emlékhely Alapítványt azzal a céllal, hogy a mester neve ne merüljön feledésbe, és egy állandó emlékhelyet is szeretnének létesíteni. A Hunyadi udvarban álló szökőkút egy sziklatömböt ábrázol, amelyből forrás tör elő. Legmagasabb pontján Mátyás áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyákkal. A csoport egyik oldalán, kezében sólyommal Marzio Galeotto itáliai humanista tudós, a másikon Szép Ilonka, Vörösmarty Mihály művének szereplője látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában