Ünnep

2021.01.22. 07:30

Rövidfilmben mutatják be Himnuszunk regényes történetét (videó)

A magyar kultúra napján, január 22-én Kölcsey Ferenc Hymnus című versének „letisztázását” ünnepeljük. Később Erkel Ferenc zenéjével vált teljessé kultúránk egyik alapköve.

Forrás: Ambient Pictures

A két szerző életútja, a Himnusz keletkezése és utóélete számos izgalmas, regényes fordulatban bővelkedik, erről készítettek az évforduló tiszteletére A Himnusz regényes története címmel dokumentumfilmet – adták hírül a készíttetők, az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság és az Erkel Ferenc Társaság.

A 30 perces film edukatív jelleggel animációk, videó bejátszások segítségével tárja elénk a Himnusz történetét számos érdekességgel, néhol szórakoztató epizóddal tarkítva. A fennmaradt anekdotákból megtudhatjuk, hogy Egressy Béni, a Szózat zeneszerzője is adott be pályaművet 1844-ben a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázathoz, csupán néhány szavazaton múlt, hogy most nem ezt énekeljük ünnepi alkalmakkor – a mű egyébként fel is csendül a filmben.

Fotó: Ambient Pictures

Megtudhatjuk továbbá, miért alkalmaztak a pályázatban kottamásolókat, miért kapott rossz jeligét Erkel Ferenc munkája, valamint hogyan fogadta az akkori közvélemény Erkel Ferenc szerzeményét. Kevesen tudják, hogy az elmúlt közel 100 évben valójában Dohnányi áthangszerelésében énekeljük hazánk legfontosabb dallamát, de a filmben fény derül a legfontosabb különbségekre is Erkel eredeti koncepciója és Dohnányi verziója között.

Fotó: Ambient Pictures

A dokumentumfilmben Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget a vers és zene kapcsolatáról. A filmet az Ambient Pictures csapata, azaz Tuza Norbert rendező-szerkesztő és Szín Róbert operatőr-vágó készítette, az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság és az Erkel Ferenc Társaság együttműködésében. A film szakreferense Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc szépunokája, és az Erkel Ferenc Társaság elnöke.

A filmmel párhuzamosan – a BFT gondozásában, a jeles alkalomra készült – www.magyarhimnusz.hu weboldalon meghallgatható az összes fennmaradt korabeli pályamű, így Erkel Ferenc eredeti himnusz verziója is a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában, a Himnusz történetét Batta András zenetörténész tollából olvashatjuk.

A BFT közkinccsé teszi, azaz

mindenki számára letölthetővé válik az Erkel-féle Himnusz szimfonikus zenekari kottája, fúvószenekari és zongorás verziója is

a ma gyakrabban játszott Dohnányi feldolgozás mellett. Az edukációs kezdeményezés részeként egy idővonal segítségével, képekkel illusztrálva, jól áttekinthető módon követhetjük nyomon a Himnusz keletkezésének történetét napjainkig.

– Minden honfitársunk jól ismeri nemzeti fohászunkat, de

sokszor tapasztaljuk, hogy a keletkezés története sokak számára tartogat újdonságokat.

Az elkészült filmet eljuttatjuk az összes tankerülethez, és bízunk benne, hogy minél több fiatal fogja ezzel ünnepelni a magyar kultúra napját. Fontos célunknak tartjuk, hogy a „Magyarország himnusza Kölcsey Ferenc Himnusz című költeménye Erkel Ferenc zenéjével” szellemiségben valóban térjünk vissza a kicsit gyorsabb, verbunkosabb eredeti verzióhoz, ahogy ezt Erkel megálmodta – nyilatkozta Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában