tudománytörténet

2021.02.05. 19:00

A 150 éve elhunyt Eötvös József levélhagyatékát kutatják

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK) Történettudományi Intézetében egy tízfős kutatócsoport dolgozik Eötvös József levélhagyatékának összegyűjtésén és teljességre törekvő kiadásán.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A politikai gondolkodó és államférfi halálának 150. évfordulója alkalmából Cieger András tudományos főmunkatárs számolt be a kutatómunka eddigi eredményeiről.

Eötvös József író, költő, a Batthyány-kormány, majd az Andrássy-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Kisfaludy Társaság elnöke, illetve a világhírű magyar tudós, Eötvös Loránd fizikus apja, idén 150 éve, 1871. február 2-án hunyt el. Szerteágazó

levélhagyatékának összegyűjtése és kritikai kiadásának gondolata a politikus életművét kutató Antall József, későbbi miniszterelnökben fogalmazódott meg

1971-ben – idézte fel Cieger András, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa, témacsoport-vezető az ELKH pénteki közleményében.

Antall József a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és Könyvtár helyettes igazgatójaként próbált anyagi támogatást szerezni a gyűjtőmunkához, amelyre barátját, Oltványi Ambrus irodalomtörténészt kérte fel. Végül 1976-ban Eötvös József 350 levele láthatott napvilágot a Szépirodalmi Kiadó életműsorozatában.

Oltványi Ambrus 1983-ban bekövetkezett halála után nem akadt senki, aki folytatta volna megkezdett munkáját.

Ezt követően 2015-ben Gángó Gábor (BTK Filozófiai Intézet) vezetésével szerveződött egy kutatócsoport azzal a céllal, hogy Eötvös József leveleinek összegyűjtésével és kiadásával bővítsék a korábbi ismereteket a báró tevékenységéről és korának gondolkodásáról. A ma már Cieger András által vezetett projekt

számos kutató közreműködésével és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) anyagi támogatásával valósul meg.

A beszámoló szerint az 1976-ban megjelent 350 levélhez képest jelenleg nagyjából négyezer áll a kutatócsoport rendelkezésére, amelyek egy részét csak rövid tartalmi kivonatban kívánják közreadni. Újdonság továbbá, hogy a korábbiakkal ellentétben az Eötvöshöz írt és fennmaradt válaszlevelek is olvashatók lesznek, ezáltal rekonstruálhatóvá válnak hivatali és személyes ügyek, konfliktusok. A kutatók európai közgyűjteményekben végzett gyűjtőmunkájának köszönhetően

kibővült Eötvös külföldi tudományos kapcsolatainak hálózati térképe, mely kapcsolatokat a MTA alelnökeként, majd elnökeként is tudott kamatoztatni.

Számottevően gyarapodott továbbá Eötvösnek a különböző egyházi vezetőkkel folytatott levelezése is, amelyekben szó esett az iskolaügyről, a katolikus autonómia problémájáról, vagy éppen a zsidó kongresszus működéséről.

A több éve tartó kutatómunkának emellett több járulékos eredménye is van:

a levelek után nyomozva Eötvös életútjának eddig ismeretlen forrásai (útinaplók, versek, kortársak naplói) is előkerültek.

A közlemény szerint az öt-hét kötetesre tervezett levélkiadás révén a korszak iránt érdeklődő olvasó előtt feltárulhat a hazai tudományosság professzionálissá tételének folyamata is. Az olvasók képet kaphatnak az 1848-ban tucatjával érkező és egymással vetélkedő nevelésügyi reformelképzelésekről a kisdedóvóktól az egyetemig, valamint az állam-egyház viszonyra vonatkozó koncepciókról 1867 után, különös tekintettel az akkori liberális kormányzat dilemmáira és kompromisszumaira.

Betekintést nyerhetnek továbbá a kiépülő magyar államigazgatás mindennapjaiba is.

Ezenkívül lelkiállapota ingadozásainak vagy nyelvhasználata változásainak a kutatása révén a régóta hiányolt, átfogó Eötvös-életrajz újabb mozaikjai is kirakhatóvá válnak. Az ELKH tájékoztatása szerint a kutatócsoport az első kiadványt 2023-ban, Eötvös József születésének 210. évfordulója alkalmából tervezi megjelentetni, és előreláthatólag 2026-ig valamennyi kötetet a kezükbe vehetik az olvasók.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában