székesfehérvári bazilika

2021.02.04. 14:06

Újabb lépés Mátyás csontjainak azonosításához: megvan az engedély a csontkamra felnyitásához

Hosszas egyeztetések után a Magyarságkutató Intézet megkapta az engedélyeket a Székesfehérvári Osszárium felnyitásához – jelentette be Vizi László Tamás történész, az M5 Ez itt a kérdés című műsorában. Így a modern természettudományos eszközök bevetésével megkezdődhet az egykor felbolygatott királyi sírleletek beazonosítása és Mátyás király csontjainak azonosítása.

Budapest, 1976. december 10. Gian Christoforo Romano: Mátyás királyt ábrázoló fehérmárvány dombormûve a Budapesti Történeti Múzeum reneszánsz termében. MTI Fotó: Kozák Albert

Forrás: MTI

Fotó: Kozák Albert

Régóta problémája a magyar nemzetnek, hogy nem tud elmenni egy olyan helyre, ahol tisztességesen megemlékezhet királyairól” – hangsúlyozta a műsorban Vizi László Tamás történész.

A hirado.hu beszámolója szerint a szakember kifejtette,

nincs egy olyan nemzeti emlékhely, ahol fejet hajthatunk királyaink előtt. Van egy Nagyboldogasszony bazilikánk Székesfehérváron, ahol eltemettek 15 magyar királyt, és megkoronáztak 37 magyar királyt. Az azonosításuk lenne a cél.

Mátyás király nimbusza, munkássága beleivódott nemzeti történelmünkbe. Nincs olyan általános iskolás kisgyerek, aki ne hallott volna Mátyás királyról. Közben pedig nem tudjuk pontosan, hogy hol nyugszik – magyarázta.

„Most meg lesz a lehetőség arra, hogy a modern, természettudományos eszközök bevetésével az azonosításokat megkezdjük, és beazonosítjuk azokat az Árpád-házi uralkodóinkat, akik Székesfehérváron nyugszanak” – emelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában