Színházi világnap

2021.03.27. 07:30

Ingyenes színdarab: a magyar történelem egyik legdrámaibb árulása

Nem mindennapi akciót tervez a Színházi világnapon a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház. Március 27-én a Föld valamennyi országában mindenki, akik előzetesen regisztrált, ingyen nézheti a Mátyás és Janus című előadást.

Forrás: Andrási Ariel / Udvari Kamaraszínház

Az 1957 óta március 27-én tartják a Színházi világnapot, melynek fő célja a színházművészet fontosságára való figyelemfelhívás és az önfeledt ünneplés. Az Andrási Attila által vezetett Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház szeretné mindenkivel megosztani ezt a napot, hogy a különböző országokban élő magyarok – még ha virtuálisan is – összekapcsolódhassanak, és felidézhessék közös történelmünk különleges pillanatait – írja a life.hu.

A színház egy olyan előadásra invitálja az érdeklődőket, melyben

elválaszthatatlanul fonódnak össze a szereplők egyéni sorsai a nemzet sorsával, a magyar történelem egy kritikusan fontos időszakában.

A Pozsgai Zsolt által írt és rendezett Mátyás és Janus című színdarabban visszautazhatunk 1472-be, Mátyás király Magyarországának fénykorába. Az ország régi fényében tündököl, és Mátyás reneszánsz udvartartásának híre messzi földről csábítja hazánkba a legjobb művészeket és gondolkodókat. Látszólag minden rendben van hazánkban, ám most is akadnak elégedetlenek.

„Meg akarlak érteni és meg akarok bocsátani!”

Egy olyan összeesküvés bontakozik ki Mátyás – a darabban Kautzky Armand – háta mögött, melynek szervezői a király fő bizalmasai és támaszai, azaz Vitéz János (Krizsik Alfonz) váradi és Janus Pannonius (Károlyi Krisztián) pécsi püspök. Az árulás okát történészek sora kutatja azóta is.

Jelenet a darabból
Fotó: Andrási Ariel / Udvari Kamaraszínház

Az izgalmas, több idősíkon zajló történelmi darabot bárki megtekintheti március 27-én 24 órán keresztül ingyenesen, aki előzetesen regisztrál a mkuk.hu/szinhazi-vilagnap oldalon.

Borítókép: Jelenet a darabból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában