valós történet alapján

2021.04.28. 16:00

Eperjes Károly a kommunista diktatúra keresztényüldözéséről forgat

Krisztus inge munkacímmel egész estés filmet forgat Eperjes Károly. Az alkotás az ötvenes évek azon időszakát idézi fel, amikor a kommunista diktatúra erőszakszervezete, az ÁVH brutális támadást indított a hazai szerzetesrendek, egyházi közösségek, a kereszténység ellen.

Budapest, 2020. február 28. A Magyar Filmakadémia életmûdíjával kitüntetett Eperjes Károly színmûvész az elismerés átadásán a Pesti Vigadóban 2020. február 28-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A harmincnaposra tervezett forgatás április 20-án kezdődött az egyik leglátogatottabb hazai keresztény zarándokhelyen, Máriabesnyőn. A felvételek várhatóan május végig tartanak – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán.

A valós eseményeken alapuló film középpontjában a hit pajzsával küzdő ferences szerzetes, Leopold atya és a fiatal, ambiciózus ÁVH-s vallatótiszt, Keller főhadnagy párharca áll.

Mint a közleményben felidézik, az 1950. június 8-ról 9-re virradó éjszaka alatt sok ezer embert hurcoltak el erőszakkal a kolostorokból, rendházakból.

Voltak, akiket börtönbe, másokat internálóhelyekre, a sztálinvárosi építkezésekre vittek. Nem sokkal később, egyetlen tollvonással –

négyet leszámítva – az összes magyarországi szerzetesrendet betiltották, felszámolták és minden értéküktől megfosztották.

A magyarországi kereszténység legsötétebb időszakáról a rendszerváltás után számos tudományos, hitéleti kutatás, visszaemlékezés, személyes beszámoló, dokumentumfilm, kisfilm született, azonban egész estés film eddig még nem.

A Krisztus inge alkotói olyan feldolgozás készítését tűzték ki célul, amely

a ma embere számára is átélhetővé, megismerhetővé teszi a kort,

az egyházi emberek heroikus helytállását és a hatalom totális háborújának eszközeit.

Az 1950-ben játszódó film történetében Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatják. Leopold atyát azonban koholt vádak alapján letartóztatják és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot bízzák meg a beismerő vallomás kicsikarásával. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat.

A Krisztus inge a Nemzeti Filmintézet 300 millió forintos támogatásával készül. A számos helyszínen és két idősíkban játszódó filmhez többek között Máriabesnyőn, Soponyán és Budapesten rögzítenek jeleneteket.

A járványhelyzetre tekintettel a legszigorúbb biztonsági előírások betartása mellett zajlanak a munkálatok.

A főszerepeket Telekes Péter, Gál Tamás, Pásztor Erzsi, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Jakab Tamás, Tóth János Gergő alakítja, mellékszerepekben többek között Derzsi János, Koltai János, Tordai Teri, Császár Angéla és Tóth Auguszta lesz látható.

A forgatókönyvet Várnai Péter címzetes prépost írása alapján Petrik András, Horváth Áron és Eperjes Károly írta.

A technikai rendezői feladatokat Pájer Róbert látja el, a film egyedi képi világáért a Made in Hungaria, illetve A feltaláló Balázs Béla-díjas operatőre, Csukás Sándor felel, a látványtervező Fekete Mónika, a zeneszerző Bucz Magor Soma.

A Krisztus inge producere A Hídember, a Mansfeld, Az ajtó és a Régimódi történet című filmet is jegyző, Balázs Béla-díjas Hábermann Jenő.

Borítókép: Eperjes Károly a Magyar Filmakadémia életműdíjának átadásán a Pesti Vigadóban 2020. február 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában