elismerések

2021.04.19. 11:00

Kihirdette idei díjazottjait az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága

A 2021-es díjak ünnepélyes átadására, a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt, egy későbbi időpontban kerül sor.

Négy ICOMOS-díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért díjat hirdetett ki az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága vasárnap, a műemléki világnapon. A 2021-es díjak ünnepélyes átadására, a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt, egy későbbi időpontban kerül sor.

A műemlékvédelmi civil szakmai szervezet vasárnapi közleménye szerint ICOMOS-díjjal ismerték el a bajnai Sándor-Metternich-kastély gondos helyreállítását szakszerűségéért és alaposságáért, a kiemelkedő képzőművészeti értékek gondos restaurálásáért és az épülethez illő közösségi hasznosításáért.

Szintén ICOMOS-díjat ítéltek oda a máriapócsi Szeplőtlen Szűz Mária római katolikus templom felújításáért a templom műemléki értékeivel összhangban lévő beavatkozás gondosságáért, a kutatók, tervezők, restaurátorok, kivitelezők és az építtető érzékeny, folyamatos együttműködéséért.

ICOMOS-díjjal ismerték el a sümegi Ramassetter-ház helyi szakemberek, vállalkozók és döntéshozók példás összefogásával létrejött kiemelkedő helyreállítását, a méltóképpen restaurált épület átgondolt, sokrétű hasznosításáért.

A negyedik ICOMOS-díjat a szögligeti Szádvár romjainak konzerválásáért és bemutatásáért adták. A beavatkozás nemcsak a vár biztonságos, tanulságos és élményszerű látogatását teszi lehetővé, hanem megőrzi a rom és természet érzékeny egyensúlyát, összhangban a rom történeti és turisztikai jelentőségével.

Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntették ki Déri Péter plébánost több évtizedes, kitartó, szakszerű műemlékvédő tevékenységéért a rábízott, szolgálatának helyszínein működő római katolikus plébániatemplomok gondozásáért, a szakszerű és alapos helyreállítások megszervezéséért.

Ugyancsak Példaadó Műemlékgondozásért díjjal ismerték el a Nemzeti Örökség Intézetét a Salgótarjáni utcai zsidó temető gondozásáért, a páratlan értékű síremlékek karbantartásáért és helyreállításáért, a teljes terület méltó állapotban tartásáért és a közönségnek való bemutatásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában