HONMENTŐK / HONVESZTŐK

2021.05.25. 07:55

Hogyan lesznek hadvezérekből országok és nemzetek vezető politikusai?

Romsics Ignác történészprofesszor, a huszadik század történelemének szakértője új könyvében hat államférfi élettörténetén keresztül mutatja be, hogyan váltak a háborúval terhelt korszak magas rangú katonai vezetői gyakran országok és nemzetek vezető politikusaivá.

A HONMENTŐK/HONVESZTŐK a kor geopolitikai összefüggései mellett a máig nyúló emlékezetpolitikai viták bemutatására is kísérletet tesz, hiszen a főszereplők megítélése sok esetben egészen eltérő volt akkor és most.

A 20. század első felében két nagy háború pusztított a világban.

A fegyveres konfliktusokból következett, hogy a korszak államvezetői jóval nagyobb számban kerültek ki magas rangú katonatisztek közül, mint békésebb időszakokban.

Ez a kötet hat ilyen, katonából lett európai államfő életútját mutatja be: a finn Mannerheimét, a lengyel Piłsudskiét, a magyar Horthyét, a román Antonescuét, a spanyol Francóét és a francia Pétainét. Mindegyik portré a családi háttér és a társadalmi környezet felvillantásával kezdődik, amit iskoláztatásuk és katonai karrierjük bemutatása követ. Piłsudski kivételével valamennyien megérték a második világháborút, s mind az öten Hitler szövetségesei voltak.

Országuk geopolitikai helyzetéből és saját politikai meggyőződésükből következett, hogy ezt a szövetséget nagyon különbözőképpen értelmezték és alakították. Elsősorban ezzel magyarázható, hogy mai megítélésük is jelentősen eltér.

Egyértelműen honmentőnek csak Mannerheim és Piłsudski tartható, a többieket egykori és mai híveik honmentőnek, politikai ellenfeleik honvesztőnek tartották és tartják.

A hat portré ezeknek a máig nyúló emlékezetpolitikai vitáknak a bemutatásával, maga a kötet pedig a hat életút összehasonlításával zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában