elismerések

2021.06.10. 10:29

Átadták a Cziffra Fesztivál díjait

Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége.

Budapest, 2018. február 19. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekara a fesztivál nyitókoncertjén a MOM Kulturális Központban 2018. február 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Átadták a Cziffra Fesztivál díjait szerdán Budapesten: életműdíjat kapott Dráfi Kálmán zongoraművész és Konrád György brácsaművész, tehetségdíjjal jutalmazták Balogh Ádám zongoraművészt és Sárközy Lajos prímást, emellett három ifjú tehetséget is elismertek.

A szervezők tájékoztatása szerint az ünnepélyes díjátadót a Cziffra György-emlékév szerda esti koncertjén tartották a MOMKultban.

Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezésére 2017 óta minden évben – idén ötödik alkalommal – adták át a Cziffra Fesztivál díjait, amelyek célja, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint a legnagyobb kulturális értékeket felmutató életműveket, emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják.

A Cziffra György-emlékévben három kategóriában adta át a 2021. évi díjakat a szakmai zsűri elnöke, Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Liszt-díjas érdemes művész és Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító-művészeti vezetője. A Cziffra Fesztivál díjainak támogatója a X. és a XIII. kerületi önkormányzat.

A Cziffra Fesztivál Életműdíja évente 2 embernek ítélhető oda életkori megkötés nélkül. A díjak zeneművész, pedagógus vagy kulturális szervező, kulturális szakember érdemeit hivatottak elismerni. Az életműdíj személyenként bruttó 500 ezer forint pénzjutalommal, a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár. Idén Dráfi Kálmán zongoraművész és Konrád György brácsaművész részesült életműdíjban.

A Cziffra Fesztivál Tehetség-díja évente 2 zeneművésznek ítélhető oda 32 éves korig, kimagasló egyéni teljesítményért. A Tehetség-díj személyenként bruttó 1 millió forintos pénzjutalommal, a Cziffra György Fesztivál emlékplakettjével és oklevelével jár. Idén ebben a díjban Balogh Ádám zongoraművész és Sárközy Lajos hegedűmészművész, prímás részesült.

A díjakra a Cziffra Fesztivál felhívása szerint művészeket, kulturális szakembereket lehetett jelölni. Idén a felhívásra rekordszámú jelölés érkezett. A döntést öttagú szakmai zsűri hozta meg.

A zsűri tagja volt Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója; Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója; Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezető igazgatója; Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál és -emlékév művészeti vezetője. A zsűri elnöke. Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt.

A Cziffra Fesztivál a legfiatalabbakra is gondol, akiket alma materük jelöl a díjakra. A Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díja évente 2 fiatalnak ítélhető oda 18 éves korig a főváros X. és XIII. kerületi önkormányzatának támogatásával. Az Ifjú Tehetség-díj személyenként bruttó 300 ezer forint pénzjutalommal és elismerő oklevéllel jár.

A XIII. kerület díjazottja Tichiti Emma Barka (cselló), a X. kerület megosztott díjazottja Bakos Evelin (cselló) és Szegvári Roland (kürt).

Az összegzés felidézi, hogy a Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon és Facebook-oldalán tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

Borítókép: A Cziffra Fesztivál Kamarazenekara a fesztivál nyitókoncertjén a MOM Kulturális Központban 2018. február 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában