50. évforduló

2021.06.18. 20:28

Emlékérem jelent meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark tiszteletére

Az emlékérme a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat nyolcadik eleme.

Ópusztaszer, 2016. szeptember 29. Az Erdélyi Panoráma egyik részletét nézik érdeklődők az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóközpontjában 2016. szeptember 29-én. A Jan Styka lengyel festőművész vezetésével készült, az 1849-es nagyszebeni csatát megörökítő Erdélyi Panoráma, más néven Bem-Petőfi Körkép 18 darabját a lengyelországi Tarnow múzeuma adta kölcsön az emlékparknak. 2017 márciusáig először látható egy helyen a két nagy magyar történelmi körkép, az Erdélyi Panoráma és a Feszty-körkép.

Forrás: MTI

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nemzeti Emlékhely megnevezéssel 2000 forint névértékű bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 20-án, az Emlékhelyek napján.

Az emlékérme a Nemzeti Örökség Intézete kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat nyolcadik eleme. Az Emlékpark alapításának 50. évfordulója alkalmából megjelenő emlékérmét Szabó Virág szobrászművész tervezte – közölte az MNB Kommunikáció pénteken az MTI-vel.

Az Ópusztaszeren található 55 hektáros Nemzeti Történeti Emlékpark Magyarország egyik legismertebb muzeális intézménye, nemzeti emlékhelye. A magyar történeti hagyomány szerint a honfoglaló magyarság első országgyűlésének és törvényalkotásának helyszínéül szolgált.

Az Emlékpark őrzi Feszty Árpád monumentális körképét – A magyarok bejövetele -, amely 120 méter hosszú, 15 méter magas és 38 méter körátmérőjű. A panorámakép történelmünk 11 évszázaddal ezelőtti eseménye, a honfoglalás néhány elképzelt epizódját idézi fel. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont a magyarság nemzeti összetartozását jelképező, 1896-ban emelt Árpád-emlékműnek és a 2012-ben állított emlékoszlopnak.

Az emlékérme előoldalán központi motívumként az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található millenniumi Árpád-emlékmű részlete látható, amely Árpád vezért ábrázolja. Az előoldalon helyezték el a hivatalos fizetőeszközök kötelező alaki kellékeit is: a Magyarország feliratot, a 2000 értékjelzést, a forint feliratot, a 2021 verési évszámot és a mikroírásos biztonsági elemet is tartalmazó BP. verdejelet.

Az emlékérme hátoldalán az Emlékpark emblematikus elemei: a Monostor alaprajza, az Árpád emlékmű és a Rotunda ábrázolása jelenik meg erdős tájképpel. Az emlékérme felső szélén félköriratban az Ópusztaszer felirat, lent kissé jobbra a Nemzeti Történeti Emlékpark felirat olvasható. Az ábrázolás felett vízszintesen a Nemzeti Emlékhely felirat utal a nemzeti emlékhelyeket bemutató emlékérme-sorozatra. A Nemzeti Emlékhelyek logója az ábrázolás alatt jobbra található, míg a tervező, Szabó Virág szobrászművész mesterjegye a hátoldal bal szélén, az erdőábrázolásba illesztve látható.

Az emlékérme 90 százalékban réz, 10 százalékban cink ötvözetéből készült, súlya 18,4 gramm, átmérője 37 mm, széle

recézett. Az emlékérme ezúttal is korlátozott példányszámban, 10 ezer darabban jelenik meg, bronzpatinázott kivitelben.

Borítókép: Az Erdélyi Panoráma egyik részletét nézik érdeklődők az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark látogatóközpontjában 2016. szeptember 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában