független bírálóbizottság

2021.06.19. 15:12

Július 15-ig lehet jelöltet állítani a gróf Batthyány Lajos-díjra (videó)

Az elismeréseket olyan személyiségek kaphatják, akik a társadalmi, gazdasági, politikai kihívásokra praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak.

Forrás: Barabás Miklós festménye/Wikipedia

Ismét bárki állíthat jelöltet a Magyar Batthyány Alapítvány által 2019-ben alapított gróf Batthyány Lajos és gróf Zichy Antónia-díjakra. A díjakat az aradi vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, 2021. október 6-án adják át a Batthyány-örökmécsesnél. Az idei díjátadó fővédnöke a 2020. évi gróf Batthyány Lajos-díj díjazottja, Balog Zoltán református püspök, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke. A jelölés végső határideje: 2021. július 15-e.

Fotó: Batthyany.hu

A Magyar Batthyány Alapítvány 2019-ben hozta létre a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat, amelyeket olyan személyiségek kaphatnak meg, akik korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira praktikus és pragmatikus, a lehetőségekkel és szükségszerűségekkel arányos választ adnak.

Ezzel a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerét, nemzetközi elismertségét, a gazdálkodói tradíciók megőrzését és megújulását, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékek érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését erősítik. A díjazottaknak pénzjutalom is jár.

Fotó: Batthyany.hu

Batthyány Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke hangsúlyozta: „Második alkalommal kerülnek átadásra díjaink, ami azt jelenti, hogy sikerült hagyományt teremtenünk. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy az idei díjazás fővédnökségét főtiszteletű Balog Zoltán püspök úr, a 2020-as gróf Batthyány Lajos-díj díjazottja elvállalta. Úgy gondolom, az elmúlt egy esztendő mindannyiunk számára komoly kihívásokkal járt, nehéz időszakon vagyunk túl – ám épp ez teremtette meg annak lehetőségét, hogy mindennapi hősök szülessenek közöttünk, akik bizonyították rátermettségüket, hazaszeretetüket, emberségüket és önzetlenségüket.”

Batthyány Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke
Fotó: Batthyany.hu

Az alapítvány – az elmúlt évhez hasonlóan – a díjazottak kiválasztásához 2021-ben is független szakmai bírálóbizottságot állított föl, melynek tagjai Balog Zoltán fővédnökletével Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója, Fehér Éva, a TEK orvosigazgatója, Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója, Tordai Teri, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, illetve J. Újváry Zsuzsanna történész, nyugalmazott egyetemi docens.

Ahogy tavaly, úgy az idén is biztosít lehetőséget az alapítvány a jelöltállításra. A javaslatok a [email protected] címre küldhetők július 15-éig, megjelölve annak a férfi és női jelöltnek a nevét, akit érdemesnek tart a jelöltállító e rangos elismerés elnyerésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában