Megnyitó

2021.08.24. 15:20

A roma művészvilág csodáit mutatja be a Ragadjon a kultúra! kiállítás

A magyarországi cigány kultúra értékeinek megismerése hozzájárulhat az előítéletek csökkentéséhez.

Forrás: Facebook / Vitályos Eszter

A kultúrán keresztül tudunk kapcsolódni, közelebb kerülni egymáshoz – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Vitályos Eszter a kortárs roma képzőművészek alkotásaiból nyílt, Ragadjon a kultúra! című kiállítás kecskeméti megnyitóján.

Vitályos Eszter, aki az Esély Központ és a Magyarországi Roma Galéria által szervezett kiállítás fővédnöke is, a megnyitón úgy fogalmazott, hogy a kultúra nem különböztet meg senkit származása alapján és aszerint sem, honnan érkezett. Vári Zsolt, a magyarországi Roma Galéria vezetője pedig maga is festőművész. Ő gyűjtötte össze a kortárs alkotásokat, amelyek utat mutathatnak abba a varázslatos világba, amelyet a cigány művészvilág jelent. A kiállításon keresztül megpróbálja továbbá átadni és elfogadtatni a többségi társadalommal, amit a cigány művészek fontosnak tartanak a lelkükből megmutatni másoknak.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere elmondta, hogy voltak már kísérleteik roma alkotók bemutatására a városban.

A kezdeményezések célja, hogy a kultúrában és a művészetekben rejlő lehetőségek kihasználásával elősegítsék a Magyarországon élő mintegy egymilliós roma közösség elfogadását és megértését.

A roma kultúra értékeinek bemutatása ugyanis erősítheti a különböző kultúrákból származó emberek kapcsolatát.

A kiállításon kívül tehetséggondozó képzőművészeti alkotóműhelyt is indítanak Kecskeméten 8 és 16 év közötti, hátrányos helyzetű gyerekeknek és fiataloknak. A program segítséget nyújt az esztétikai és a manuális készségeik fejlesztéséhez, mivel megismerteti a résztvevőkkel a különböző technikákat, valamint a művészettörténet alapvető kérdéseit.

A 23 roma származású festőművész alkotásait bemutató kiállítás, amely illeszkedik a megye legnagyobb kulturális programjába, a Kecskemét Hírös7 fesztiválba, szeptember 12-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában