Megható gesztus

2021.08.30. 14:41

Annyi gyermek született, hogy új Életfát avattak fel

Háromezernél is több hely van a műalkotáson, amelyre a városban született gyerekek nevei kerülnek majd.

Nyíregyháza, 2021. június 4. Az újonnan felavatott Nemzeti Összetartozás Emlékmûve a nyíregyházi Hõsök terén a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én. Az élet fáját ábrázoló emlékmû Makoldi Sándor szobrászmûvész alkotása. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Újabb Életfa őrzi a Kaposváron született gyerekek nevét. Gera Katalin szobrászművész harmadik ilyen, bronzból készült alkotását hétfőn avatták fel a somogyi megyeszékhely Városligetében. Szita Károly, a város polgármester felidézte, hogy az első Életfát 2006-ban állították fel. Korábban ugyanis a szülők és a nagyszülők részvételével fát ültettek az újszülötteknek, de mivel sokan éltek a lehetőséggel, az erre kijelölt terület megtelt.

Mára már két Életfa is betelt a városban, amelyeken összesen több mint 5100 gyerek neve olvasható

A polgármester az avatáson köszöntötte azokat a szüleikkel érkező gyerekeket, akiknek a nevét tartalmazó rézlapokat elsőként helyezik fel az új, úgynevezett funkcionális szoborra.

Szita Károly a rendezvényen hangsúlyozta, Kaposvár olyan támogatási rendszert dolgozott ki, amelynek eleme a lakhatás és a munkalehetőség elősegítése, az iskolakezdés megkönnyítése, az ösztöndíjak biztosítása, valamint játszóterek építése is.

Az évtized végére legalább annyian születnek a városban, mint ahányan itt hagynak bennünket – emelte ki a polgármester a kormány családtámogatási rendszerének helyi kiegészítésével kapcsolatban.

A település vezetője ezenkívül reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy hamarosan annyi gyermek születik, hogy a negyedik Életfára is szükség lesz. Az életfaünnepség ugyanis szerinte kapocs az ott született gyerekek és a város között, ami segít megtartani a kaposváriak közösségét, továbbá felkelti mások figyelmét arra, hogy Kaposváron érdemes élni.

Gera Katalin hangsúlyozta, mindhárom Életfa készítéséhez nagy segítséget kapott fiától, a szintén szobrász Csernák Mátétól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában