Hagyományőrzés

2021.08.31. 11:34

Kézművesek és katonai csoportok részvételével tartanak megyenapot

Annak érdekében, hogy a rendezvényt védettségi igazolvány nélkül is lehessen látogatni, színpadi zenés és táncos programokat nem szerveznek.

Szűkített programkínálattal, de idén is megrendezi a Békés Megyei Önkormányzat a megyei összetartozás napját szeptember 4-én Békéscsabán. Az esemény szombat reggel 9-kor az ünnepélyes megnyitóval indul, amelyen a Békés Megyei Értéktárba bekerült értékek felterjesztői és tulajdonosai vehetnek át díszoklevelet.

A rendezvény egyik fő látványossága egy térhatású televíziós eszköz lesz, amelyet egy korábbi pályázat segítségével a Békés Megyei Önkormányzat egy reklámügynökség támogatásával fejlesztett ki. A technikának köszönhetően így az érdeklődők látványos és meghökkentő módon tekinthetik meg a megyei értékeket.

Csaknem 60 megyei kézműves és kistermelő részvételével idén is megrendezik a kézműves vásárt és a kistermelői piacot. A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai pedig kiállítással és különböző mesterségek bemutatásával készülnek. Ezenkívül öt katonai hagyományőrző csoport öltözékeivel, eszközeivel, fegyverzetével, valamint harcmodorával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A gyermekeket kézműves foglalkozás várja interaktív játékokkal, népi játszótérrel és kézműves próbával. A Békéscsabai Napsugár Bábszínházzal együttműködve megnyitja kapuit a Mesepékség is.

Már harmadik éve, hogy a Megyenap hetében ünnepi megyegyűlést tartanak, amelyen átadják a Békés megyéért és a Polgárokért kitüntetéseket, valamint az Elnöki elismeréseket. Ezúttal Orosházán, az evangélikus templomban lesz az ünnepi megyegyűlés szeptember 2-án.

A Megyenapot 2016 óta minden év szeptemberének első szombatján szervezik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában