Látni kell!

2021.08.28. 14:00

Szent István öröksége címmel nyílik keresztény összművészeti tárlat

A keresztény magyar kortárs képzőművészek legkiemelkedőbb munkáiból mutat be kétszáz alkotást a Szent István öröksége elnevezésű összművészeti tárlat. A nagyszabású kiállítás szeptember 7-én nyitja meg kapuit a Szent István-bazilikában. A világi fővédnök Áder János, a Magyarország köztársasági elnöke.

Mediaworks-összeállítás

20200925 Budapest Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész kiállítása fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Az egységes nemzetben való gondolkodás elengedhetetlen része a Kárpát-medence kulturális összefogása, hiszen csak ennek ismeretében lehet sikeres a magyar jövőnk. Az 1949 utáni átfogó kanonizációra Makovecz Imre és a Magyar Művészeti Akadémia tett először kísérletet, napjainkra ez a várva várt egységes, áttekintő gondolkodás és megjelenítés különösen fontossá vált – véli Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a tárlat kurátora. Elmondása szerint

az elmúlt hetven esztendőben a határon túlra szorult területeken kimagasló színvonalú életművek jöttek létre, de ezekből a hazai művészettörténet méltatlanul keveset fedezett fel.

Ezt a hiányt kívánja pótolni a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KÁMME), melynek elsődleges célja a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzése, bemutatása és a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészek támogatása.

A meghívásos pályázattal összeállt ötvenkét kiállító száma utal arra, hogy a tárlat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretei között valósul meg. A művészenként három alkotás kiegészül továbbá a Nemzetstratégiai Kutatóintézet gyűjteményéből harminc művész egy-egy munkájával, illetve két diaszpórában élő magyar alkotó művével.

Józsa Judit kerámiaművész, művészettörténész
Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A Zsoltárok könyvéből származó „Minden forrásom belőled fakad” mottó köré szerveződő kiállítás a Szent István-bazilika altemplomában egy különleges keresztformájú installációval kel életre, amelyet Józsa Judit álmodott meg, aki kiállító művészként is részt vesz a tárlaton. Józsa Judit úgy véli, a kiállító művészek alkotásai a kereszt fényében életre kelnek, igazi elmélyülésre és rácsodálkozásra késztetnek. A kereszt befogad, aki belép, csodákra lel a szó szoros és átvitt értelmében is – véli a művész.

A tárlat a KÁMME – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Alapítványa és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány Kárpát-medencei keresztény alkotóművészet támogatása című program keretében, az Ars Sacra Alapítvánnyal együttműködve, Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett valósul meg. Látogatása ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött. A megnyitó rendezvényt szeptember 7-én 19 órától tartják, ahol beszédet mond Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is.

A tárlat egyébként már szeptember 2-án megnyitja kapuit, és egészen 12-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában