Hazai kultúra

2021.09.26. 07:09

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljának mottója a múzeumi harmónia

Országszerte több mint 600 féle programmal, csaknem 1200 eseménnyel várják az érdeklődőket szeptember 27. és november 11. között.

Országszerte csaknem 130 múzeum várja színes programokkal az érdeklődőket szeptember 27. és november 11. között a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválján, amelynek kiemelt témája a múzeumok szerepe a testi-lelki jóllét, a múzeumi harmónia megteremtésében.

Országszerte több mint 600 féle programmal, csaknem 1200 eseménnyel várják az érdeklődőket a Múzeumok Őszi Fesztiválján – mondta el Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Az idei fesztivál arra kíván rávilágítani, hogy a kulturális intézmények, és ezen belül a múzeumok, miként tudnak az egészség, a testi és a szellemi egység létrejöttéhez hozzájárulni – idézte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár üzenetét Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi főosztályának vezetője. Erre az összhangra alkották meg a múzeumi harmónia kifejezést, amelyet rendezvénysorozat jelmondatának választottak – fogalmazott Fekete Péter.

Kassai Hajnal hozzátette: számos családi programmal készülnek az intézmények a fesztiválra, emellett több összművészeti programra is sor kerül. Az iskolai őszi szünet ideje alatt pedig különféle táborokat szerveznek több múzeumban.

Elmondta azt is, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények idén is adott tematikákhoz kapcsolják majd a programjaikat. Az egyik újdonság a Többszólamú múzeum témája, amely egyrészt utal a zenére, másrészt a múzeumok sokoldalúságának bemutatására is lehetőséget nyújt. A másik új témakör a Múzeumi kulisszatitkok, amely bepillantást enged a múzeumok életébe.

Kiemelte: a Tiétek is a múzeum! című tematikához tartozó programokkal köszönetet szeretnének nyilvánítani a pandémia alatt a frontvonalban dolgozóknak.

A fiatalabb generációt megcélzó, megújított tematika ebben az évben a 16+ A zene szárnyán elnevezést kapta. Ebben a témában a múzeumok olyan programokat kínálnak, amelyekhez valamilyen módon kapcsolódik a muzsika, zenés tárlatvezetések, játékok, vetélkedők, csapatépítő programok, szabaduló szobák és a „túlélő” játékok keretében.

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a pandémia előtti évben több mint 10 millió látogatót fogadtak a múzeumok, ami azt mutatja, hogy óriási szükség van ezekre az intézményekre.

Emlékeztetett rá, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője évről évre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum idén 15 éves igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK). Hozzátette: a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében két országos szakmai konferenciát is megrendeznek: az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót, amelyet a Gödöllői Királyi Kastélyban tartanak és az Országos Múzeumpedagógiai Konferencia.

A teljes programkínálat az oszifesztival.hu internetes oldalon érhető el.

Borítókép: Látogatók a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni újranyitás napján, 2020. május 23-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!