Múzeumok Őszi Fesztiválja

2021.09.28. 13:38

Díjak átadásával kezdődött az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

Szakmai díjak és elismerések átadásával kezdődött a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye hétfőn a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A rangos elismeréseket Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Múzeumi Főosztály főosztályvezetője adta át. Ugyanitt, a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitányának is számító eseményen vehette át a Családbarát Múzeum elismerő címeket Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkártól öt hazai muzeális intézmény – közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003-as alapítása óta a legrangosabb szakmai díjnak számít a hazai múzeumpedagógiában.

Azon intézményeket illeti az elismerés, amelyek múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Az elismerést minden évben az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át.

A bíráló bizottság 2021-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesítette a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria Motivált mozdulat. Mozgásfejlesztő művészetpedagógiai foglalkozások kortárs képzőművészeti kiállításokon című kezdeményezését, a tatai Kuny Domokos Múzeum Múzeumi stop motion – fotóstábor című programját, a Petőfi Irodalmi Múzeum János Vitéz-emlékkiállítását és a Magyar Nemzeti Múzeum komplex online múzeumpedagógiai programcsomagját.

Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának különdíját Varga Benedek elnök adta át a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Aquincumi Múzeum és Régészeti Parknak a Legyél te is az ókor mérnöke! című programjáért.

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a szolnoki Damjanich János Múzeum a Kalandozások Szolnokon – mesés kalandok Zoknikutya szemével című programért vehette át Csapláros Andrea elnöktől.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az Egy tárgy egy történet. Örökség – generációk közötti érzékenyítés a műszaki eszközök megismerésén keresztül című programjáért kapta meg, az oklevelet Fabényi Julia elnök adta át.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által 2013-ban alapított és immár ötödik alkalommal odaítélt Múzeumpedagógiai Életműdíjban Lengyelné Kurucz Katalin, a BTM Aquincumi Múzeum Közönségkapcsolati és Múzeumpedagógiai Csoportjának vezetője részesült.

Családbarát Múzeum elismerést kapott a Dobó István Vármúzeum, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei – Pannonia Reformata Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

A szakmai díjak és elismerések átadását követően kezdődött a Múzeumi hangadó című szakmai konferencia, amely a 2021-ben Múzeumi harmónia mottóval zajló Múzeumok Őszi Fesztiválja fő célkitűzéséhez is szorosan kapcsolódik.

A szeptember 27. és november 11. között 130-nél is több múzeum közreműködésével megvalósuló országos rendezvénysorozat célja ugyanis rávilágítani arra, hogy a muzeális intézmények miként tudnak a testi és a szellemi egészség létrejöttéhez hozzájárulni.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljáról bővebben a www.oszifesztival.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában