A zene gyógyít

2021.09.20. 10:19

Különleges rendezvény segít felidézni legszebb emlékeinket

A dallamok az Alzheimer-kórban szenvedőknek is segítenek visszaemlékezni életük eseményeire.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Alzheimer Világhónap alkalmából szeptember 21. és 30. között számos interaktív programmal hívja fel a figyelmet a Memória Melódia a zene pozitív hatásaira. A rendezvény az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság, a Szentendrei Skanzen és az Alzheimer Cafék közös szervezésében valósul meg.

Szeptember 21-én szenior örömtáncot, úgynevezett flashmobot is rendeznek a Hősök terén.

Világszerte egyre több ország csatlakozik az Alzheimer Világhónap és a szeptember 21-én megtartott Alzheimer Világnap rendezvényeihez, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, valamint a betegséggel élők körülményeinek javítására. A kezdeményezés ezenkívül segít jobban megismerni és megérteni a betegség stádiumait és lefolyását, valamint megelőzésének módjait is.

A világon egyre több, jelenleg nagyjából 50 millió ember él Alzheimer-kórral és más demenciával. Magyarországon csaknem 250 ezer érintettről tudunk. A betegség pillanatnyilag nem gyógyítható teljesen, de lassítható a folyamat, amennyiben időben felismerik a tüneteket.

Idén a zene gyógyító ereje kerül a programok középpontjába. A zene ugyanis örömforrás, illetve bizonyítottan az egyik leghatékonyabb eszköze az emlékek felidézésének is.

A rendezvény keretében az érdeklődők számos koncertet és előadást hallgathatnak végig. Továbbá tájékoztatást kaphatnak a legújabb kutatási eredményekről, valamint interaktív módon próbálhatják ki a zeneterápiás módszereket. Ezenkívül játékos formában, egy kvízen keresztül ismertetik meg az Alzheimer-kór és a demencia főbb jeleit. A játékhoz online is lehet csatlakozni.

A programsorozat egyik legfőbb állomása szeptember 26-án lesz a Szentendre Skanzenben. Ekkora ugyanis Nyíri Nagy József, a Magyar Zeneterápiás Egyesület elnöke a Budapesti Filharmóniai Társaság vonósnégyesével tart zeneterápiás foglalkozást. Ezenkívül a társaság fúvósaiból alakult Wind+ Együttes ad koncertet, amelyen közreműködik Becze Szilvia műsorvezető is.

A programsorozat záróeseménye a Senior Gála, amelyen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugdíjas művészei lépnek színpadra.

A koncerten Robert Schumann és Liszt Ferenc művei hangzanak el Medveczky Ádám vezényletével. Az est házigazdája Nyíri Nagy József lesz. Ezenkívül közreműködik Kiss-Domonkos Judit csellóművész is. Előadást tart továbbá Kálmán János, a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának igazgatója, a Magyar Demencia Társaság elnöke.

Az alkalom tiszteletére a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara egy filmmel is készül, amely a Generációk összhangban 1853 óta címet viseli. A filmben Kiss-Domonkos Judit senior csellóművész mellett Ulicsák Zsófia, junior csellista segítségével jelenik meg a generációs híd, amely szimbolikusan ábrázolja a történelmi zenekar nemzedékeken átívelő munkáját.

További információk a Budapesti Filharmóniai Társaság honlapján oldalon érhetőek el.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában