szenvedély

2021.09.22. 15:58

Széchenyi Zsigmond vadászati fotóiból nyílik kiállítás a Capa Központban

A fotótárlat az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként látható november 28-ig.

Balatongyörök, 2020. július 17. Széchenyi Zsigmond vadász, író mellszobra, Orr Lajos szobrászművész alkotása a balatongyöröki mólónál az avatás napján, 2020. július 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképeiből nyílik kiállítás szeptember 27-én a budapesti Capa Központban – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

A fotótárlat az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás részeként látható november 28-ig.

Széchenyi Zsigmond főként Afrikában járt expedíciókon, de Indiába és Alaszkába is eljutott. A magyarországi és európai képek mellett ezeknek a külföldi expedícióknak a képanyagából válogatták a tárlaton látható mintegy 200 fotót – mondta el Virágvölgyi István, a kiállítás kurátora a műsorban.

Hozzátette: Széchenyi Zsigmond az expedíciókat albumokban örökítette meg, a többezer képet dátummal, a helyszín megadásával és történetekkel is kiegészítette.

A kurátor felhívta a figyelmet Széchenyi Zsigmond gyűjtőszenvedélyére is. Mint mondta, több mint 1300 trófeából álló gyűjteménye a második világháborúban odaveszett, de a 3500-4000 kötetből álló, ritkaságokat is tartalmazó vadászati könyvgyűjteménye megmenekült és a mai napig a Magyar Természettudományi Múzeum különgyűjteményeként kutatható. Szintén itt őrzik az 1960-as évekbeli afrikai expedíciókból származó trófeákat is.

A kurátor felidézte, hogy a monarchiában nemesként nevelkedett grófot 1951-ben kitelepítették Budapestről és a Keszthelyi Helikon Könyvtárban lett állományon kívüli segéderő. A vadász-író-fényképész Széchenyi végül vadászati szaktudása és népszerű művei miatt költözhetett vissza a fővárosba az 1950-es évek végén.

Borítókép: Széchenyi Zsigmond vadász, író mellszobra, Orr Lajos szobrászművész alkotása a balatongyöröki mólónál az avatás napján, 2020. július 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában