Jubileumi rendezvény

2021.10.16. 08:45

Koncerttel idézi meg a Tátrai-vonósnégyes a kamarazenélés aranykorát

A Tátrai-vonósnégyes 75 évvel ezelőtt, 1946. októberében lépett először a nyilvánosság elé.

Jubileumi koncertet ad a Tátrai-vonósnégyes megalakulásának 75. évfordulójának alkalmából december 1-jén a RAM Budapest koncerttermében. A Tátrai Vilmos Zeneművészeti Emlékalapítvány beszámolt arról is, hogy a jubileumi előadás további neves előadók közreműködésével valósul meg.

Megszólal felvételről és emlékképekben is a Tátrai-vonósnégyes. Emellett a jelent a Kállai-vonósnégyes reprezentálja, a jövőt pedig a Junior Prima-díjas tehetségekből álló Korossy Kvartett és Székely Lilla Anna hegedűművész képviseli.

A koncert a XIII. kerület Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően ingyenes.

Tátrai Vilmos a világhírű Tátrai-vonósnégyes és a Magyar Kamarazenekar alapítója, az Állami Hangversenyzenekar legendás hírű koncertmestere, a budapesti Zeneakadémia kiemelkedő egyéniségű professzora volt. A 20. századi magyar zenei élet egyik meghatározó művészeként, egész életével a magyar zenei élet hazai és nemzetközi elismerésén fáradozott. A született primárius a Székesfővárosi Zenekar szólamvezetőit társította első vonósnégyesében, így született meg a Tátrai Vilmos, Rényi Albert, Iványi József és Dénes Vera nevével fémjelzett Tátrai-kvartett.

A kvartettben fennállásának csaknem ötven esztendeje alatt kiváló muzsikusok váltották egymást.

A Tátrai-kvartett csellistája Banda Ede, a második hegedűse Szűcs Mihály, majd Várkonyi István, brácsistája pedig Konrád György lett. Ebben a felállásban utoljára 1994. január 10-én, Pannonhalmán játszottak együtt.

A legendás négyes a 20. század második felének egyik legjelentősebb együttese lett. Repertoárjuk felölelte a teljes klasszikus-romantikus és a jelentős kortárs, magyar kvartettirodalmat. Mintegy 2500 koncertet adtak itthon és külföldön, valamint összesen 150 lemezfelvétel készült velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában