különleges alkotás

2021.10.23. 05:45

Leslie Mandoki dokumentumfilmje jön a TV2 Playre

Október 23-án este láthatja a közönség Leslie Mandoki: Szabadságvágy című dokumentumfilmjét a TV2 Playen. A világhírű zenész egyik célja az '56-ról szóló alkotással megmutatni az akkori fiatalok hőstetteit.

Forrás: TV2

Alig egy éve mutatta be a TV2 Leslie Mandoki Szabadságvágy című dokumentumfilmjét az 1956-os forradalomról, ezúttal október 23-án 20 órakor a TV2 Playen követhetik nyomon a nézők a korabeli szemtanúk, ismert politikusok és történelmi személyiségek meglátásait, akik felidézik az 1956. október 23-án történt eseményeket.

A Szabadságvágy rendezői és produceri feladatait ellátó Leslie Mandoki három neves történésszel, az amerikai Larry Schweikarttal, a német Guido Knopp professzorral és Schmidt Máriával, a Terror Háza Múzeum főigazgatójával közösen helyezi új megvilágításba az 1956 októberében történteket,

azok egész Európa történelmére továbbgyűrűző hatásait – áll a TV2 közleményében.

A szemtanúkon kívül még számos politikus és történelmi személyiség (többek között Mihail Gorbacsov, Bodo Hombach, Horst Teltschik, Gregor Gysi, Edmund Stoiber és Sigmar Gabriel), Leslie Mandoki munkásságához köthető művész (Peter Maffay és Till Brönner), valamint Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi izraelita közösségek elnöke és a 2019-ben elhunyt Andy Vajna producer is színesíti a historikus kitekintést. Mihail Gorbacsov kifejezetten kritikusan elemzi az orosz szerepet, de két fontos német politikus: Markus Söder bajor miniszterelnök és Armin Laschet Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke is megszólalnak a filmben.

Leslie Mandoki a szerda reggeli Mokkában arról beszélt, hogy a filmet édesapjának ajánlja, aki pesti srácként harcolt az orosz túlerő ellen.

Gyermekeinek gyakran mesélt nagyapjuk hőstetteiről, és bár személyesen nem ismerhették őt, ezzel a filmmel talán őt is kicsit közelebb hozta hozzájuk, hiszen gyermekeit is bevonta a film készítésébe. Fiával forgatta, a zenéjét egyik lányával együtt írta, másik lánya pedig a dramaturgiáért felelt.

A film egyik komoly erénye – amit Angela Merkel német kancellár is kiemelt -, hogy Leslie családjának három generációját fogja össze, és megmutatják, hogy miért is voltak a pesti srácok a világ számára példamutatóan bátrak. A történet egyébként tavaly könyv formájában is sikeresen megjelent.

Nemcsak zenész, zeneszerző, költő, de az egyik legsikeresebb zenei producer is. Legendás együttese, a Mandoki Soulmates bejárta a világot, korábbi – a Wings of Freedom elnevezésű – koncertsorozatában 1956 és 1989 öröksége, a magyar és az európai történelem központi szerepet kapott.

Majd 20 éve a Volkswagen-Audi-Porsche csoport zenei igazgatója, az elektromos autók hangzási esztétikájat is ő alkotta meg a VW és Audi számára. Ő Angela Merkel egyik kampánytanácsadója, és ugyancsak ő komponálta a német kancellár kampánydalait. Zenei producerként olyan művészekkel dolgozott, mint Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush. Számos film és televíziós zene fűződik a nevéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában