Filmfesztivál

2021.10.02. 08:35

Újabb nemzetközi díjjal ismerték el A feleségem történetét

A magyar alkotók közül Enyedi Ildikó mellett Tóth Widamon Mátét tüntették ki Otrantóban.

Forrás: Facebook / A feleségem története – Enyedi Ildikó új filmje

Fotó: Csata Hanna

A Nemzeti Filmintézet beszámolt arról, hogy az olaszországi Otranto nemzetközi filmfesztiválján magyar alkotások is szerepeltek a díjazottak között. Enyedi Ildikó A feleségem története című filmért a legjobb rendezőnek, Tóth Widamon Máté pedig az Éden című filmért a legjobb operatőrnek járó elismerést kapta meg.

Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története Füst Milán 1942-ben megjelent, több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett regénye alapján készült. A Németországban, Magyarországon és Máltán forgatott nagyszabású film főszereplői Gijs Naber holland színész és Léa Seydoux francia színésznő. A magyarok, németek, olaszok és franciák együttműködéséből született alkotás már látható a hazai mozikban is.

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje, az Éden magyar és román koprodukcióban, belga részvétellel készült. A történet alapja egy különös szerelmi történet, főszereplője pedig egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ezért teljes elszigeteltségben él. Érdekesség, hogy a film, amely elérhető a Netflix kínálatában, pontosan előre vetítette a járvánnyal kapcsolatos világméretű változásokat.

Az Éden mozgatórugója az érzékeny figyelem, amelyet az operatőri munkának is reprezentálnia kell. Ebben a folyamatban a kamera szinte észrevétlenül, kívülállóként, a legnagyobb tisztelettel követi a szereplők minden rezzenését – fogalmazott Tóth Widamon Máté.

További információk az Otrantóban megrendezett nemzetközi filmes seregszemléről a rendezvény Facebook-oldalán olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában