Erdély

2021.11.16. 15:01

Megnyerték a pert, újra az egyház tulajdonába került a Bethlen-kastély

Az egyházkerület régóta nem kapott vissza jelentősebb épületet, így a Bethlen-kastély esete pozitív előrelépés.

Forrás: Fortepan

Fotó: Török Gyöngyvér

Újra az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonába kerül a nagyenyedi vár részét képező Bethlen-kastély.

Az egyházkerület 15 évvel ezelőtt igényelte vissza a kastélyt, ám kérését a bizottság az első mérlegelés után elutasította. Az egyház keresete nyomán a romániai legfelsőbb bíróság viszont idén márciusban jogerősen megsemmisítette a visszaszolgáltatást elutasító határozatot, és arra kötelezte a bizottságot, hogy hozzon újabb határozatot az értékes műemlék visszaszolgáltatásának ügyében.

Az újabb határozat immár elrendelte a visszaszolgáltatást.

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere elmondta, a város nem támadja meg az újabb határozatot, együttműködésre törekszik az egyházzal.

Kató Béla püspök üdvözölte a döntést. Kijelentette, ez lehetővé teszi, hogy a város központjában lévő történelmi épületek egységes magot képezzenek. A püspök elismerően szólt továbbá a nagyenyedi városvezetésről, amely elfogadta, hogy a jogos tulajdonosokat illetik az ingatlanok.

Az egyházkerület eddig is sikeresen együttműködött az önkormányzattal, hiszen közös céljuk a Nagyenyed belvárosában álló épületek felújítása és hasznosítása – tette hozzá.

Az egyházkerület régóta nem kapott vissza jelentősebb épületet. Az utóbbi évek stagnálása után viszont pozitív előrelépést jelent, hogy visszakapták a Bethlen-kastélyt.

A református egyház már korábban visszaszerezte a vár szomszédságában álló Bethlen Gábor Református Kollégium épületegyüttesét, és a kollégium utcájában álló tanári lakásokat. A tanári lakások és a várfalakkal körülvett református templom felújítása folyamatban van.

A kastély fejedelmi palotaként működött

A most visszaszerzett Bethlen-kastély a várkapura épült. A kastély földszintjén áthaladó alagútszerű boltozatos bejáraton keresztül lehet a várba és a vár központi helyét elfoglaló református templomba jutni. A kastély egykor fejedelmi palotaként működött, majd kollégiumnak is otthont adott. Az 1948-as államosítása után Nagyenyed városa történelmi múzeumot hozott létre benne. Felújítása 2011-ben a román kormány által biztosított forrásokból kezdődött el, de máig sem fejeződött be.

Lőrincz Helga alpolgármester elmondta, a történeti múzeum tárgyai jelenleg nincsenek kiállítva. A város várja a felújítás befejezését, hogy a múzeum visszaköltözhessen.

A törvény kimondja, hogy az egyháznak 10 évig meg kell őriznie a visszaszolgáltatott ingatlanok rendeltetését.

Az alpolgármester arról is beszámolt, arra kérték az egyházat, hogy kössenek hosszabb távú partneri szerződést, és keressék meg a felújítás befejezéséhez szükséges forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában