Ünnepi hangulat

2021.12.16. 10:35

Adventi vásár és kiállítás várja a látogatókat a Budavári Palotanegyedben

A fotókiállításon olyan képek tekinthetőek meg, amelyeken a századfordulón gyerekek szánkóznak a Mátyás-templomnál, a koronaőrség pedig betlehemezik.

A Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese, Sikota Krisztina beszámolója szerint adventi vásárral és fotókiállítással várják a látogatókat a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kapunál, valamint a Halászó gyerekek kútjánál és teraszánál. A helyszínen betlehemet állítottak fel, a palotanegyed karácsonyait megidéző fotókiállításon pedig olyan képek tekinthetőek meg, amelyeken a századfordulón gyerekek szánkóznak a Mátyás-templomnál, a koronaőrség pedig betlehemezik.

A Nemzeti Hauszmann Program kiemelt célja, hogy a Budavári Palotanegyedet külföldi és magyar turistákat is vonzó helyszínné tegyék.

A kedden átadott megújult kapuval és szoborcsoporttal kapcsolatban Sikota Krisztina ismertette, hogy a kapu és a Halászó gyerekek kútjához levezető lépcső a századfordulón épült. A kút megsérült a háborúban, az ötvenes évek végén pedig a szoborcsoporttal együtt áthelyezték a Rákóczi térre, ahol a kút medencéjét kisebbé alakították. A hetvenes években ebben a formájában került vissza a palotanegyedbe, ezért a mostani felújításkor visszaállították az eredeti méretére.

Felújították a turulszobrot is, amelynek rekonstrukciója látványműhelyben készült, így az érdeklődők nyomon követhették a munkálatokat – tette hozzá.

Csányi Szabolcs kőszobrász, restaurátor arról beszélt, hogy a restaurálást egy korabeli felújításról szóló újságcikk és képek segítették. A szoborcsoport és a turulszobor külső felújítása mellett a szobrok belsejében dolgozva a belső rögzítőelemeket és a tartószerkezeteket is kicserélték, megerősítették, a kislány szobrának hiányzó masniját pedig újraalkották.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában