Irodalom

2021.12.29. 13:09

Emlékház lesz Herczeg Ferenc egykori badacsonytördemici birtokán

A tervezett kiállítás az író olyan kevésbé ismert oldalait is bemutatja, mint borászi ambíciói, valamint a Balaton természeti örökségének megőrzéséhez, a természetvédelemhez és az állatvédelemhez fűződő aktív, közéleti szerepvállalása - tudatta a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.

A kormány döntése nyomán a Petőfi Kulturális Ügynökség állami támogatással megvásárolta az egykori birtokon álló két épületet. A területen található épületek felújítását követően a PIM szakmai tervei alapján

olyan kiállítás készül, amely méltó emléket állít Herczeg Ferenc nagy formátumú egyéniségének, tükrözi korabeli népszerűségét és felidézi a birtokon eltöltött évek hangulatát és jeles vendégeinek alakját

- olvasható a közleményben.

Mint írják, Herczeg Ferenc 1926 őszén egy mintegy két hold területű szőlőt és egy vincellérházat vásárolt a Badacsony délnyugati lankáján, a Szent Ignác-kápolnával szemben a mai Badacsonytördemicen. Még ugyanazon a nyáron megbízást adott Mayer Ferenc építőművésznek egy népi stílusú új nyaraló megtervezésére. A kibővített és felújított épületegyüttes egy stilizált parasztgazdaság képét idézte.

Herczeg Ferenc 1946-ig rendszeresen itt töltötte nyarait. Ennek köszönhetően felélénkült a település kulturális élete; számtalan író, színész, tudós és vezető politikus megfordult nyaralójában. Az író szívén viselte a település és a Badacsony sorsát, részt vett a helyi közügyekben. Ez a gazdag hagyomány alapozza meg egy Herczeg Ferenc emlékezetét felidéző irodalmi emlékhely kialakítását, amelyet a kormány két határozata is megerősített.

A tájékoztatás szerint

az épületekben épségben fennmaradtak az egykori berendezési tárgyak, amelyeket a Petőfi Irodalmi Múzeum megvásárolt, és megkezdte a szükséges műtárgyvédelmi és restaurálási feladatokat, hogy a tárgyak méltón, megújulva kerülhessenek vissza a majdani emlékházba.

Az épületek és a műtárgyak megvásárlásához szükséges támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította. Az emlékház várhatóan 2024 első felében nyílik meg a látogatók előtt Badacsonytördemicen - áll az összegzésben.

Borítóképünkön Herczeg Ferenc író, fotó: Fortepan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában