Kortárs gyűjtemény

2021.12.30. 17:03

Online képzőművészeti katalógus érhető el az MNB oldalán

Csütörtöktől elérhető az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő kortárs gyűjteményről készült online katalógus a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán - közölte a pénzintézet csütörtökön.

A Kortárs gyűjtemény online katalógus a magyar kortárs képzőművészet keresztmetszetét hivatott bemutatni - írják a közleményben.

"A gyűjtemény létrehozásával az MNB egyik határozott célja, hogy a nagyközönség mind jobban megismerhesse a hazai kortárs képzőművészet jeles képviselőinek munkáit" - írják. Ennek első állomása, hogy az MNB leányvállalatának, az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő műalkotásokról online katalógus készült.  

Mint a közleményben felidézik, a gyűjteménygyarapításnál neves művészettörténészek tettek és tesznek javaslatokat, bevonva a hazai kortárs művészekkel foglalkozó galériákat is annak érdekében, hogy a jelenkori magyar kultúra műalkotásaiból reprezentatív gyűjtemény maradhasson fenn az utókornak.     

"A kiválasztások során nagy segítségül szolgál a külföldi jegybankok műgyűjtő tevékenysége, hiszen az angol, az osztrák, a belga, a cseh, a német, az észt, a görög, a ciprusi, a finn, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol vagy a török jegybank is komoly művészeti értékkel bíró gyűjteményeket mondhat magáénak. Az Európai Központi Bank pedig húsz ország százhetven művészének több száz alkotásából állította össze kollekcióját" - áll a közleményben.

A katalógus ITT érhető el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában