Örökség

2022.01.31. 08:20

Koncertet ad az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémián

A koncerten szólistaként és hangversenymesterként közreműködik Kelemen Barnabás hegedűművész.

Örökség címmel ad egyedi koncertet február 9-én az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémián. A koncerten szólistaként és hangversenymesterként közreműködik Kelemen Barnabás hegedűművész, aki briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit.

Mi kapcsolja össze Grieg, Hartmann és Mozart műveit? Az élő hagyomány.

A bécsi klasszika üstökös óriása, Mozart egyik leghíresebb, Jupiter nevét viselő szimfóniájában Michael Haydn ellenpontozó művészetét, avagy gregorián dallamtöredékeket idézve koronázza meg 1788-ban fenséges zenéjével a szimfónia műfaját. A romantikus norvég komponista, Grieg 1884-ben megírja békés, nosztalgikus szvitjét nemzeti költőjük, Holberg születésének bicentenáriumára, ezzel a neoklasszikus stílusirányzatnak előhírnökévé válik. Ugyanennek a visszatekintésnek követe Hartmann is. 1935-ben írja szívbemarkoló neoklasszikus hegedűversenyét, amely az elkerülhetetlen jövőképtől riad vissza a háború előtti Németországban.

Az összekapcsolódó európai zenetörténet letéte ez, amelynek mi is máig részesei vagyunk.

A koncerten szólistaként és hangversenymesterként közreműködik Kelemen Barnabás hegedűművész, aki briliáns technikájával és vibráló, szenvedélyes játékával hódította meg a világ legnevesebb koncerttermeit.

Sokoldalú és nyitott egyéniségként kiváló szólista és kamarazenész, fesztiválok művészeti vezetője és neves intézmények pedagógusa, néhány éve pedig karmesterként is tevékenykedik. Munkáját számos rangos elismeréssel, többek között Kossuth-díjjal jutalmazták. Kiváló stílusérzékének és széleskörű technikai tudásának köszönhetően magabiztosan mozog a teljes hegedűirodalomban. Repertoárja így rendkívül változatos, a korai barokk, a klasszikus, a romantikus és a 20. századi daraboknak is hiteles előadója.

További információk a műsorral kapcsolatban a Zeneakadémia honlapján olvashatóak.

Borítókép: Anima Musicae

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában