Február 18.

2022.01.29. 11:00

Koncerttel tisztelegnek Kurtág György életműve előtt a BMC-ben

Kurtág György életműve előtt tisztelegve egy francia művészekből álló kamaraegyüttes, ifjabb Kurtág György és Kiss Péter zongoraművész ad koncertet a Budapest Music Center Koncerttermében február 18-án.

Az est a legnagyobb kortárs zeneszerzők között számon tartott, kétszeres Kossuth-díjas alkotó 96. születésnapja alkalmából, felesége, Kurtág Márta emlékének ajánlva szerveződött – közölte a BMC szerdán az MTI-vel.

A tavaly Párizsban bemutatott program a kurtági életmű eredetiségét, mélységét és költőiségét ünnepli. Az Ensemble Intercontemporain, az Ensemble Ars Nova és a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarának művészei Kurtág művei mellett Bach, Mozart és Schumann darabjait is előadják, amelyek egyszerre adtak ihletet és vigaszt a Kurtág-házaspárnak. Apa és fia zenei dialógusa, azaz Kurtág György és ifjabb Kurtág György közösen jegyzett Zwiegespräch-je is megszólal a koncerten.

Az elhangzó zeneművek között videóbejátszások idézik meg Kurtág György és Kurtág Márta megindító, olykor megrázó közös játékát.

Kurtág György 1926-ban született a romániai Lugoson. Az 1956-os forradalom idején Párizsba költözött, ahol többek között Olivier Messiaen és Darius Milhaus tanítványa lett. Első darabját, egy vonósnégyest 1959-ben publikálta, 1967-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamarazenei professzora lett.

Nemzetközi zeneszerzői áttörése 1981-ben érkezett el, amikor Pierre Boulez tolmácsolta A boldogult R. V. Truszova üzenetei című művét. Legismertebb műve a Játékok zongorára, a Kafka-Fragmente szopránhangra és hegedűre, a Rekviem a kedvesért, szoprán hangra és zongorára, a Kettősverseny gordonkára, zongorára és kettős kamaraegyüttesre.

Tavaly, 95. születésnapja alkalmából jelent meg a BMC Records gondozásában egyik legjelentősebb műve, a Bornemisza Péter mondásai új felvétele.

A február 18-i koncerten színpadra lép Eun Joo Lee (hegedű), Catherine Jacquet (hegedű), Odile Auboin (brácsa), Isabelle Veyrier (cselló), Alain Billard (klarinét), Kiss Péter (zongora), valamint ifj. Kurtág György (billentyűs és elektronikus hangszerek).

Borítóképünkön Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában