Látványos beruházás

2022.01.07. 11:24

Mintegy félmilliárd forintból újult meg a mosonmagyaróvári vár környezete

Megújították a várkaput, rendezték a vár körüli közlekedést, sétányokkal bővítették a park úthálózatát és több pihenőteret alakítottak ki.

A győri Széchenyi István Egyetem beszámolója szerint mintegy félmilliárd forint kormányzati támogatásból újult meg a mosonmagyaróvári vár környezete. Az egyetem tulajdonában lévő, a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karnak otthont adó vár felújítása a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként 1,7 milliárd forintból tavaly nyáron készült el.

A mostani beruházás során megújították a várkaput, rendezték a vár körüli közlekedést, sétányokkal bővítették a park úthálózatát és több pihenőteret alakítottak ki, amelyek kültéri kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmasak. Továbbá megújították a gyepfelületeket, új fasorokat, cserjéket és évelőket ültettek. Ezt kiegészíti az egyetemnek egy magyar-osztrák határon átnyúló fejlesztési projektje, amelynek részeként tanösvényt és ökojátszóteret alakítanak ki.

Bővítették a park infrastruktúráját is. Kültéri infokommunikációs tájékoztatót helyeztek ki, tér-, díszvilágítási és öntözőrendszer alakítottak ki és egységes arculatú berendezési tárgyakat helyeztek el.

A felsőoktatási intézmény tájékoztatása szerint a fejlesztések folytatódnak, egyebek mellet megújítják a várkapitány- és tankonyhaépületet, valamint tervezik egy gyalogos-kerékpáros híd megépítését a Lajtán, amely közvetlen kapcsolatot teremtene a vár és a Wittmann Antal park között. Mindezek mellett a vár szomszédságában található, egykori hercegi étterem külső és belső rekonstrukciója is az elképzelések között szerepel.

A kormányzati támogatásoknak köszönhetően a vár az oktatási funkció mellett egyre inkább Mosonmagyaróvár fontos közösségi terévé, találkozási pontjává válik – fogalmazott Filep Bálint, az egyetem elnöke.

Szalka Éva, az egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának dékánja hangsúlyozta, hogy a mosonmagyaróvári az egyetlen vár idehaza, amely az idegenforgalom mellett oktatási célokat is szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában