Értékes nyeremények

2022.02.18. 11:00

Középiskolások jelentkezését várják nyelvi tudatosságot fejlesztő pályázatra

Nyelvi naplókban a diákoknak olyan nyelvi jelenségeket, nyelvi megfigyeléseket kell lejegyezniük, amelyekre valamiért felfigyeltek.

Nyelvi tudatosságot fejlesztő pályázatot hirdet 14 év feletti középiskolásoknak az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont Nyelvhasználati és Nyelvi Tanácsadási Kutatócsoportja.

A pályamunka elkészítésével a diákok megmutathatják, milyen nyelvi jelenségeket tapasztalnak maguk körül, hogyan gondolkodnak ezekről, mennyire tudatosan értelmezik azokat.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont által a PeLi Oktatásnyelvészeti Kutatócsoport közreműködésével szervezett pályázatban a nyelvi naplókat április 20-ig várják a [email protected] e-mail címen.

A legalább 10 bejegyzést tartalmazó nyelvi naplókban a diákoknak olyan nyelvi jelenségeket, nyelvi megfigyeléseket kell lejegyezniük, amelyekre valamiért felfigyeltek. Ezek lehetnek érdekes, vicces, furcsa, megdöbbentő, bántó vagy elgondolkodtató nyelvi helyzetek, kifejezések. Lehetnek olyanok is, amikor nagyon tetszett vagy éppen nem tetszett egy-egy nyelvi megoldás, valamint olyanok is, amelyek furcsának, szokatlannak tűntek. A naplóban olyan nyelvi vonatkozású események leírását várják, amelyek közvetlenül a pályázóval történtek meg vagy barátoktól, családtagoktól hallottak, és érdekesnek találtak. Az esemény leírásán kívül bármilyen figyelemre méltónak tartott nyelvi jelenséggel kapcsolatos észrevételt megfogalmazhatnak.

Pályázni egyénileg és 2-4 fős csoportokban is lehet. A pályamunkán szerepeljen a pályázó neve, e-mail címe, telefonszáma, postacíme, az iskolája neve, valamint a felkészítő tanára neve.

A legalaposabban összeállított, a nyelvi jelenségeket kifejtően értelmező nyelvi naplókat könyvajándékkal és könyvutalvánnyal jutalmazzák. A nyertesek lehetőséget kapnak arra, hogy munkájukat a Nyelvtudományi Kutatóközpont 2022. júniusi díjátadóval egybekötött workshopján bemutassák.

A pályázat részletei a Nyelvtudományi Kutatóközpont honlapján olvashatóak.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában