Pest-budai ikonok

2022.02.13. 08:10

Új várostörténeti sorozatot indít a PIM februárban

A sorozattal a PIM célja, hogy a résztvevők megértsék azoknak a hatóerőknek a sokszínűségét, amelyek Budapestet alakítják.

5 alkalmas várostörténeti sorozatot indít a Petőfi Irodalmi Múzeum, a PIM a Fuga – Budapest Építészeti Központban, ahol első alkalommal, február 18-án az urbanizáció lendületéről, a városi tér alakulásáról lesz szó.

A PIM keddi tájékoztatása szerint a Pest-budai ikonok // „Szép cifra boltok, cifra emberek” címmel induló sorozat a 19. század elején lezajló, gyors ütemű városfejlődés néhány ikonikus mozzanatát térképezi fel a legkülönfélébb tudományterületek képviselőivel, akik a reformkori Pest-Buda tereit, jellegzetességeit, problémáit szemrevételezve vonnak párhuzamot az egykori és a mai városi táj között.

Történészek és irodalmárok, szociológusok és írók kommentálják a főváros jelenségeit egy-egy korabeli sajtóhíren, irodalmi művön, napló- vagy regényrészleten keresztül.

Első alkalommal Fónagy Zoltán történész, az esemény házigazdája Kalla Zsuzsa irodalomtörténésszel, muzeológussal és Ritoók Pál művészettörténésszel egyebek mellett arról beszélgetnek, hogy miként különül el a város és a természet a budapestiek életében, hogyan használják az utcákat és a köztereket az emberek vagy hogyan látják a nagyvárost a szépírók.

A sorozattal a PIM célja, hogy a résztvevők megértsék azoknak a hatóerőknek a sokszínűségét, amelyek Budapestet alakítják és róla kialakult percepciókat meghatározzák. A sorozat következő részeiben márciusban a divat, áprilisban a pesti alvilág, májusban a városban élő nemzetiségek, amíg júniusban az önszerveződő polgárság kerül szóba.

Borítókép: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában