Remek lehetőség

2022.03.13. 08:20

Online is megnyitotta kapuit a Hagyományok Háza cimbalomiskolája

A tananyag követésével az érdeklődők technikailag képzett cimbalmosként fejezhetik be ezt a tanulmányi szakaszt.

A Hagyományok Háza gondozásában 2020-ban jelent meg a Magyar népi cimbalomiskola című kötet. A kiadvány sikere nyomán márciustól az online videómellék is rendelkezésre áll.

Balogh Kálmán és Szabó Dániel Magyar népi cimbalomiskola című, CD-melléklettel ellátott könyve amellett, hogy a népzene iránti tiszteletre és szeretetre nevel, nagyon sok általános történeti és technikai tudnivalót is tartalmaz.

A szerzők elsődleges célja az volt, hogy a hangszerjátékhoz kapcsolódó valamennyi lényeges területet érintsék. A cimbalmozás gyakorlati megközelítésén túl kiindulási pontjuk az autentikus magyar népzene volt, ezért a könyvhöz népzenei példatár, kottás lejegyzések és eredeti felvételeket tartalmazó hangzómelléklet is tartozik. A kötet sikere nyomán a kiadó egy kiegészítő, online videómellékletet is elkészített. A korszerű tananyag jelentőségét Liber Endre, a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás alapítója, a Tükrös Zenekar cimbalmosa méltatta.

Nagyon régóta gondolkozunk azon, hogyan lehetne több fiatallal megszerettetni az egyik legősibb hangszert, a cimbalmot. A korszerű, multimédiás médiatartalomra esett a választás, hiszen ez lehetőséget adhat mindenkinek, hogy ne feltétlenül tanár jelenlétében gyakorolhasson. A klasszikus oktatási formában az órán az oktató egy megoldást mutatott, amit otthon a diák több-kevesebb sikerrel próbált reprodukálni. A kor követelményei szerint a cimbalomoktatásban nagyon fontos volt egy olyan szemléltető anyag, amit a tanítvány egyedül vagy szülői segítséggel bármikor elővehet, és ezáltal az órán tanultakat számtalanszor megismételheti. Ez a módszer sokkal gyorsabb fejlődést biztosít, mintha óráról órára gyakorolna a hallgató. Itt is igaz a régi elv, ha valaki rosszul tanul meg egy művet, azt már nehéz korrigálni– fogalmazott Liber Endre.

Az alapkötetnek is van egy általános hangszerelméleti és ismereti része, ami tartalmazza például az akkordokat, ritmusgyakorlatokat. Az utolsó része viszont a CD-mellékletre helyezi a hangsúlyt, meg lehet hallgatni, hogy egy adott faluban, egy adott cimbalmos, hogyan játszotta a darabot. Ezután a hallgató a hallottakat összeveti a kottaképpel, és kikeresheti az online változatban, hogy például Szabó Dániel hogyan interpretálta ezeket a cimbalmos dallamokat. Az online cimbalomiskola szerkesztői törekedtek arra, ha valaki becsülettel követi ezt a hármas oktatási egységet, akkor technikailag képzett cimbalmosként fejezheti be ezt a tanulmányi szakaszt.

További információ a Hagyományok Háza honlapján érhető el.

Borítókép: Fortepan / Gyöngyi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában