Négy alkalommal dirigálja az együtteseket

2022.03.24. 08:44

Riccardo Frizza vezető karmesterként csatlakozik a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez

Riccardo Frizza vezető karmesterként csatlakozik a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez (MRME) 2022 szeptemberétől Vásáry Tamás elnök-karmester és Kovács János állandó karmester mellé.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) mint fenntartó és az MRME hosszútávú stratégiája, hogy az együttesek olyan szerepet tölthessenek be a zenei életben, amelyre a közmédia, a hallgatóság és a magyar társadalom egyaránt büszke lehet - mondta Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója az új koncertévadot beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten.
   

Kiemelte: ebbe a stratégiába illeszkedik, hogy Riccardo Frizza vezető karmesterként csatlakozik a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez.
   

Kitért arra is, hogy nagy energiával tervezik az MRME új székhelyének felújítását a budapesti Jókai utcában, ami otthonul szolgálhat az együtteseknek. Mint mondta, az MTVA fenntartóként arra is törekszik, hogy olyan hosszú távú stratégiát alakítson ki az együttesek számára, amely megalapozza az MRME biztos jövőjét, s ebben nagy támaszt jelentett a kormányzat.     

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója közölte: 

Riccardo Frizza a következő évadban négy alkalommal dirigálja majd az együtteseket, de a nagyközönség már csütörtökön láthatja az MRME élén a Müpában, ahol Mahler 2. szimfóniáját vezényli. A koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti.
   

Az új évadban Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójáról is méltóképpen megemlékeznek. Egyedülálló kezdeményezésként a Magyar Rádió Énekkara Pad Zoltán vezető karnagy irányításával nagyívű "hangzó összkiadást" indít útjára, a sorozatban az a cappella és hangszerkíséretes kórusművek mellett a nagy oratóriumok is megszólalnak.
   

Az új évadban Vásáry Tamás önálló bérletében nagyszabású Schubert-sorozatot vezényel, amelyben az összes szimfónia mellett az Asz-dúr és az Esz-dúr mise is elhangzik - ismertette a részleteket az ügyvezető igazgató, hozzátéve: Kovács János egy francia estet, valamint egy Bartók és Richard Strauss műveiből összeállított koncertet dirigál majd. Újdonság, hogy a Magyar Zene Házában is lesznek koncertek, a 2023-as Újévi nyitányt pedig Oliver von Dohnányi vezényli a Zeneakadémián.
   

A Magyar Rádió Énekkara felkérést kapott a Müpától Ligeti Requiemjének és Berlioz Requiemjének előadására, a Rádiózenekar pedig Illés Márton Hegedűversenyével lép fel a Müpában Patricia Kopacsinszkaja szólójával. Ligeti György születésének 100. évfordulója alkalmából a zenekar a Zeneakadémián ad emlékkoncertet Vajda Gergely vezényletével.     

A 19. századi elhangzása óta 2023 tavaszán vélhetően a világon először szólal meg Charles Gounod fiatalkori Requiemje a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Énekkarával Vashegyi György vezényletével - sorolta a programokat Devich Márton.
   

A Dinyés Soma vezette Gyermekkórus többek között a Kodály-sorozatban, a karácsonyi koncerten, a Virtuózok győzteseivel és az évadzáró koncerten is fellép.     

Riccardo Frizza vezető karmesterként stratégiai célként jelölte meg, hogy egy nagy presztízsű zenekart alakítson, amelyet a nagy európai zenekarok sorába pozícionál. Szeretné kihasználni a zenészekben rejlő potenciált, s minél több külföldi fellépést megvalósítani.

Borítókép: Riccardo Frizza

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!