Média-hatóság

2022.03.10. 11:38

Több mint 127 millió forintból készülhetnek televíziós műsorok

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 127,25 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén meghozott döntés nyomán - közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.

A közlemény szerint a szegedi TISZApART Televízió, a mohácsi Csele TV, a Putnok Városi Televízió, a sárvári Trió TV Dunántúl és a budapesti TV 10 közéleti magazinokat gyárthat az elnyert összegből.
   

Hírműsorokat készíthet a TV Szentendre, a Győr + Televízió, a Miskolc Televízió, a Fehérvár Televízió és a Tatai Televízió, a Somogy TV, a DSTV Dunaújváros Televízió, a Ceglédi TV és a Pannon Televízió.
   

A Veszprém TV, a Szombathelyi Televízió, a Körös Televízió Szarvas, a Makó Városi TV, a Szarvasi Televízió, a Pécs TV, az Ózdi Városi Televízió, a Mezőtúri Városi Televízió, a DSTV Dunaújváros Televízió, a Kiskőrös Televízió és a Tolnatáj Televízió kulturális magazinműsorok készítésére pályázott sikerrel.
   

Hozzátették, hogy a körzeti vételkörzetű Szeged 87,9 MHz médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázati eljárás nyertese az egyedüli pályázó Radio Plus Kft. lett.
   

A testület elvégezte a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű médiaszolgáltatási lehetőség közösségi jellegű használatára benyújtott pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét pályázót, azaz a Közösségi Rádiózásért Egyesületet és a Klubrádió Zrt.-t is pályázati nyilvántartásba vette - tájékoztatott a hatóság.
   

Közölték azt is, a Médiatanács elfogadta a legfrissebb, termékmegjelenítéseket vizsgáló tanulmányt, amely a két országos kereskedelmi televízió, az RTL Klub és a TV2 2021 második félévében sugárzott saját gyártású műsorait elemezte. A hat hónap alatt 2141-féle márkát hirdettek így. Az Aldi szerepelt a legtöbbet 1010 esettel, nagyjából annyiszor, mint az őt követő négy márka - Toyota (323), Electrolux (270), Hell Energy (231) és Champic (211) - együttesen.
   

Azt írták, összesen 12 715 termékmegjelenítés szerepelt az RTL Klubon és a TV2-n, 25 százalékkal kevesebb a 2020 azonos időszakában regisztráltakhoz képest (17 675). Míg a TV2-nél 13 százalékos növekedés történt, az RTL Klubnál 39 százalékkal csökkent az ilyen típusú műsorok mértéke. 2019-hez viszonyítva az RTL Klubnál több mint 50 százalékos esés figyelhető meg, míg a TV2-nél 2 százalékos a növekedés, összesen pedig 37,8 százalékos a csökkenés. Ennek továbbra is legfőbb oka a koronavírus-járvány következtében kialakult műsorstruktúra-változás lehet: a saját készítésű műsorszámok forgatása nehézkes maradt, a gazdasági változások miatt nem lett több a hirdető sem - vélte a hatóság.
   

A legtöbb hirdetés - 3056 eset - az RTL Klub Reggeli című műsorához kapcsolódott, ezt a csatornánál a Fókusz (1051) és A konyhafőnök VIP (645) követte. A TV2 legtöbb termékmegjelenítős műsora, a Mokka (a Mokkacinoval) (852) a harmadik helyet szerezte meg, míg tavaly ugyanekkor csak a nyolcadik volt. A legtöbb hirdetés az élelmiszer (2684), a szolgáltatás (1686) és a kereskedelmi (1486) szektorokhoz kötődött - tették hozzá.
   

A tanulmányban a virtuális reklámokat is vizsgálta a hatóság: az év második félévében összesen 550 ilyen virtuális reklámot adtak le: 25-öt az RTL Klubon és 525-ot a TV2-n. Míg előbbinél csak a Fókusz című műsorban jelentek meg, utóbbinál több mint 13 műsorban bukkantak fel, és leggyakrabban a Mokka, a Ninja Warrior és a Séfek séfe című adásokban. Az ilyen reklámokat ritkaságuk és az újszerűségük ellenére egyelőre könnyen megjegyzik az emberek, de fogadtatásuk egyértelműen negatív - áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában