Száz éve halt meg

2022.04.22. 17:00

Kamarakiállítás nyílt IV. Károly megkoronázásáról a Nemzeti Múzeumban

Az utolsó magyar király koronázásáról készült két festmény egy hónapig látható az intézmény Kupolatermében.

A Magyar Nemzeti Múzeum kamarakiállítással tiszteleg a száz éve, 1922. április 1-jén elhunyt IV. Károly előtt. Az utolsó magyar király koronázásáról készült két festmény egy hónapig látható a múzeum Kupolatermében – közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

Mint a közleményben felidézik, mindössze egy hónap alatt szervezték meg az utolsó magyar király, IV. Károly koronázását. A jeles eseményről már fénykép is készült, ám sokáig mégis a festmények színes reprodukcióit ismerték, amelyek elsőként az IIlustrirte Zeitung 1917. január 25-i számában jelentek meg dupla oldalakon.

Ezek valószínűleg vízfestékkel készültek és a közelmúltig csak az újságban megjelent illusztrációik voltak ismertek. 2021 májusában a bécsi Dorotheum aukcióján bukkant fel a két ábrázolás nagyméretű, kidolgozott olajfestmény-változata.

A Magyar Nemzeti Múzeum az NKA miniszteri keretének támogatásával megvásárolta a festményeket, amelyek a 20. század eleji történeti festészet kiemelkedő darabjaiként a továbbiakban a Történelmi Képcsarnok gyűjteményét gazdagítják. Felix Schwormstädt (1870-1938) festményeit a Hónap kincse kamarakiállításon mutatja be a múzeum.

A közlemény szerint a német festő a lipcsei Illustrirte Zeitung kiküldött képi tudósítója volt a koronázáson, és mint az első világháborút végigrajzoló illusztrátor vált híressé. A művész a helyszínen készített vázlatai, valamint az előre pontosan megtervezett helyszínrajzok alapján otthoni műtermében festette meg az eseményt. A koronázási képen a Mátyás-templom vörös drapériákkal díszített szentélyében látható a koronázás pillanata, a másik festmény a koronázási lakomát ábrázolja.

Borítóképünkön IV. Károly, az utolsó magyar király. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában