Lóközelben

2022.06.10. 15:00

Különleges utazásra hív a Mezőgazdasági Múzeum új tárlata (fotók)

A 21. század lovasairól, a lovak mai szerepéről nyílt kiállítás Lóközelben címmel csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (MMGM).

Magyarország lovas nemzet, a magyar lovaskultúra pedig nemzeti érték, „ezeréves történelmünket végigkísérték ezek a különleges állatok” – hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára.

Schmidt Ádám hozzátette, az MMGM legfrissebb tárlata érthető és mindenki számára befogadható módon mutatja be a ló szerepét a mindennapokban, kitérve a magyar lovassport sikereire is.

A kiállítás interaktív, élményszerűen adja át a tudást, és utazásra hív – méltatta a Lóközelben című tárlatot.

Érdeklődő a 21. század lovasait, a lovak mai szerepét bemutató Lóközelben című kiállítás megnyitóján a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2022. június 9-én.
Forrás: MTI/Kovács Anikó

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa arra emlékeztetett, hogy a ló mintegy hatezer éve az ember társa, a mai magyarok ősei pedig különösen szoros kapcsolatban éltek a lóval.

A ló ma is a szabadság és az összetartozás jelképe – emelte ki.

Estók János, a múzeum főigazgatója az MTI-nek elmondta: a kiállításban arra törekedtek, hogy bemutassák mindazokat a tevékenységeket, amelyek ma az embert és a lovat összekötik.

A tárlat megismerteti a látogatóval a lovassport különböző ágait, megmutatja, mit jelent a lovasterápia, a lovastorna.

Érdeklődők a 21. század lovasait, a lovak mai szerepét bemutató Lóközelben című kiállítás megnyitóján a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2022. június 9-én.
Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az MMGM célja, hogy már óvodás kortól bevezesse a látogatókat a lovak világába. Kipróbálhatók például a különböző típusú nyergek, egy sulkyn (könnyű kocsi) átélhető az ügetők hangulata, de fel lehet mászni egy „lovagi lóra” is.

Helyet kapott továbbá a kiállításban egy akadálypálya is, amelyben falovacskával lehet gyakorolni az ugratást

– mondta el Estók János a szeptemberig látogatható tárlatról.

Borítókép: Lovas tárlatvezetés a 21. század lovasait, a lovak mai szerepét bemutató Lóközelben című kiállítás megnyitóján a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2022. június 9-én. Fotó: MTI/Kovács Anikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában