Történelmi kikötőváros

2022.07.01. 13:00

Horvátországban is bemutatják a magyar Fiume-kiállítást

A tárlat most a Rijekai Városi Múzeum gyűjteményével és horvát tengerparti magángyűjtők anyagaival egészül ki.

Nagyszabású kiállítás mutatja be Fiuméban (Rijeka) az Adria-parti város magyar korszakának történetét július 12-től a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM), a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM), valamint a Rijekai Városi Múzeum közös szervezésében.

A fiumei kikötőről és az egykori fiumei magyar kereskedelmi tengerészetről a két magyar múzeum tavaly mutatott be sikeres kiállítást Budapesten. A tárlat most a Rijekai Városi Múzeum (Muzej Grada Rijeke) gyűjteményével és horvát tengerparti magángyűjtők anyagaival egészül ki – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az MKVM.

Közleményük szerint a Rijekai Városi Múzeumban több mint 200 műtárgy, mintegy 900 négyzetméteren mutatja be Fiume városának és kikötőjének fejlődését 1868 és 1920 között.

A július 12-től szeptember 13-ig látogatható kiállítás azt idézi fel, hogy Fiume városa és kikötője hogyan fejlődött a Budapest-Fiume vasút, majd a magyar állami kikötőfejlesztés révén és hogy miként született meg a helyi kereskedő-vállalkozó polgársággal szoros együttműködésben a modern kikötőváros.

A kiállított tárgyak között olyan páratlan darabok is láthatóak lesznek, mint az 1896-os millenniumi ünnepségekre Fiuméből küldött, eredeti hajómodellek. Hasonló korú az az Adria lobogó, amely egykor az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Részvénytársaság gőzhajóin lengett, és mindössze két darab maradt fenn belőle.

Fiume az első világháború előtti időkben Európa 10. legnagyobb forgalmú kikötőjévé fejlődött, jelentős kereskedelmi forgalmat bonyolított, amelyre meghatározó iparágak és egyre fontosabbá váló turizmus épült ki a városban – idézi fel a közlemény.

Mint az MKVM közölte, a kiállítás megnyitását megelőzi a fiumei kereskedelmi tengerészet 1868-1920 közötti történetét bemutató kötet bemutatója csütörtökön a Hotel Continentalban. Pelles Márton és Zsigmond Gábor magyarul és angolul már kiadott könyve ezúttal horvát és olasz nyelven jelenik meg.

Kiegészítve és támogatva a kiállítást csütörtöktől július 14-ig a Rijekai Egyetem Magyar Nyelvi Lektorátusa közreműködésével magyar gasztronómiai bemutatókat, valamint zenei estet is szerveznek Hungarikumok Fiumében címmel.

Július 12-én, a kiállítás megnyitója alkalmából a Rijekai Városi Múzeum és az egykori Kormányzói palota kertjében hungarikumbemutató lesz az Agrárminisztérium támogatásával, majd július 14-ig a Hotel Continentalban magyar gasztronapokat tartanak – áll a közleményben.

Borítóképünkön Rijeka (Fiume) látképe. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában