Fél évszázad

2022.08.20. 09:00

Ötvenedik alkalommal találkoznak a Kárpát-medence írói Tokajban

Az augusztus 22–25. között zajló jubileumi írótáborban szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetés, bemutatók, esténként pedig koncertek várják mindazokat, akik ellátogatnak az immár klasszikus helyszínnek számító Tokajba.

Tokaj, 2018. augusztus 16. A 46. Tokaji Írótábor résztvevõi érkeznek a tokaji Rákóczi Pincében tartott megnyitóra 2018. augusztus 16-án. MTI Fotó: Vajda János

Fotó: Vajda János

A Kárpát-medencei írók egyik legnagyobb, immár 50. születésnapját ünneplő irodalmi találkozója  augusztus 22-én, hétfőn kezdődik. 

A megnyitó után Sütő András Káin és Ábel című művével lép színpadra a Paulay Ede Színház Kis Domonkos Márk rendezésében – olvasható az esemény programjában.

Másnap a plenáris ülésen Alexa Károly és Márkus Béla irodalomtörténészek és Mezey Katalin író tart előadást.

A második plenáris ülésen a Rákóczi Pince és Udvarház teraszán Soltész Márton irodalomtörténész a Tokaji Írótábor történetéről, Bertha Zoltán irodalomtörténész "Harangzúgásos" magyar irodalomról beszél, míg Kelemen Erzsébet író, irodalomtörténész az irodalomnak a magyar nemzeti identitás formálásában és erősítésében nyújtott szerepéről tart előadást.

A jubileumi írótáborban mutatják be az 1986-os Tokaji Írótábor eddig kiadatlan évkönyvét Soltész Márton szerkesztésében. Bemutatkozik a Magyar Kultúra című új folyóirat, felolvasást tartanak a korábbi évek Tokaji Írótábor-díjasai.

Esténként koncertek lesznek a város főterén. Fellép a Vintage Dolls, a Sárik Péter Trió, kortárs költők megzenésített verseivel az Eleven Költők Társasága, valamint Pély Barna.

Az Egy irodalmi nemzedék a rendszerváltozás forgatagában című kerekasztal-beszélgetésen Kukorelly Endre, Petőcz András, Turczi István és Zalán Tibor vesz részt.

Az esemény zárónapján Horváth Júlia Borbála író, antropológus, Borvendég Zsuzsanna történész és Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke előadásain szó lesz egyebek mellett a magyar kultúrában máig élő szocializmusról, a kádári rendszer lebontásáról, valamint a kultúra, tudomány és politika jövőképéről.

Ugyancsak az utolsó napon a jubileum alkalmából ünnepélyes keretek között átadják a felújított Millenniumi Irodalmi Emlékparkot, ahol egyebek mellett 

domborművet avatnak a 100 éve született Fekete Gyula író, valamint Antall István rádiós szerkesztő emlékére, Oláh Jánosra és Hubay Miklósra pedig faültetéssel emlékeznek. 

A jubileumi találkozó a díjátadóval ér véget.

Borítókép: A 46. Tokaji Írótábor résztvevői érkeznek a tokaji Rákóczi Pincében tartott megnyitóra 2018. augusztus 16-án, fotó: MTI/Vajda János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában