Shakespeare a neten

2022.09.16. 12:25

Ma kezdődik az eSzínház Fesztivál

A jövő vasárnapig tartó online színházi találkozón 19 előadás tekinthetnek meg az érdeklődők.

Pillanatkép a Top Dogs című előadásból

Forrás: Facebook/@eszinhaz

Az ország egyetlen online színházi seregszemléjét szeptember 16. és 25. között második alkalommal rendezik meg – áll a szervezők közleményében.

A nyár során magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, amelyek közül 19 produkció kerül fel az eszinhaz.hu online platformra.

A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá a Papageno-, és a Culture.Crane-különdíjakat is átadják. A szervezők a nézők szavazatai alapján ítélik oda a közönségdíjakat.

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészt az elmúlt évek nehézségei, a Covid-19-járvány sújtotta évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára.

Az eSzínház Fesztivál a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti ki, így támogatva munkájukat, működésüket - áll a közleményben.

Jelenet a Radnóti Miklós Színház Csapodárok című előadásából
Forrás: Facebook/@eszinhaz


Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház hagyományt kíván teremteni úgy a fesztivál ismételt megszervezésével, mint az eSzínház közönségdíj és szakmai díjak megalapításával és kiosztásával.

A szakmai zsűri tagja idén Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg és Tóth Barnabás filmrendező. 

A zsűri munkájában részt vesz továbbá Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek.

Tekintse meg a fesztivál hivatalos videóját:

A többnapos eseménysorozaton többek között a Katona József Színház, a Vígszínház, az Örkény Színház, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Kolibri Színház, a Kőszegi Várszínház, a Madách Színház, a Radnóti Színház, a Szegedi Pinceszínház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Zichy Szín-Műhely produkcióit láthatja a közönség.

Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Bérlet kategóriánként és az összes előadásra is elérhető.

A fesztivált ingyenesen megtekinthető online szakmai beszélgetések kísérik.
További információért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában