Gyász

2022.09.14. 15:48

Wittner Máriára emlékezik a közmédia

Rendhagyó műsorváltozással adóznak a szeptember 14-én elhunyt, 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária emlékének a közmédia csatornái - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerdán. A Dunán szerda este a Wittner Máriáról szóló Kortanúk portréfilmet tűzik műsorra, míg az M5 a Hóhér, vigyázz! - A siralomháztól a Parlamentig című portréműsorral tiszteleg a munkássága előtt.

Wittner Mária (1937-2022)

Forrás: Facebook

Súlyos betegség következtében szerdán 85 éves korában meghalt Wittner Mária korábbi országgyűlési képviselő és szabadságharcos, aki a Magyar Rádió ostroma után kétszáz napot töltött a börtönben halálraítéltként. A szabadságért vívott hősies küzdelmének történetét több dokumentumfilm őrzi az utókornak, amelyekből néhányat műsorára tűz a közmédia több televíziócsatornája - írták.

Az Én mindig szerettem a fényt című 1991-es portréfilmet este 7 órától vetíti a Duna World, amelyben Wittner Mária beszél életéről, 1956-ról, a megtorlásról, és az újrakezdésről. Az M5 kulturális csatorna a 2007-ben készült, Hóhér, vigyázz! - A siralomháztól a Parlamentig című portréfilmmel emlékezik a szabadságharcosra, amelyből megismerhetjük, miként lettek 1956-ban a fiatal lányokból fegyverforgató forradalmárok, majd a halállal büszkén farkasszemet néző kivégzettek. A Duna 22.50-kor a Kortanúk - '56 lángjának őrzője című 2019-es filmalkotással zárja a megemlékezést, amelyben Wittner Mária nemcsak a magyar szabadságért vívott küzdelméről, hanem az igazság kimondásának soha el nem múló vágyáról is mesél.

A Kossuth Rádió a 19.30-kor kezdődő Nagyok című zenés portréműsorában korábbi interjúja megismétlésével adózik Wittner Mária halhatatlan emlékének, valamint a hétvégén, a Vasárnapi Újság adásában is megemlékeznek róla - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában